Pagina principala  |    Forum  |    Despre Noi  |    Contact  |    MAGAZIN  |    PRODUSE LA PROMOTIE
ro en fr de hu it

<< Septembrie 2017 >>
  Lu. Ma. Mi. Jo. Vi. Sa. Du.
>  0  0  0  0 1 2 3
> 4 5 6 7 8 9 10
> 11 12 13 14 15 16 17
> 18 19 20 21 22 23 24
> 25 26 27 28 29 30  0


VIZITA MEDICALA ANUALA A PRACTICANTEI EXERCITIILOR DE FITNESS

În cele ce urmează  vom face cunoştinţă cu vizita  medicală anuală a practicantei exerciţiilor de fitness pentru a vedea dacă este  moft sau necesitate, în vedera stabilirii adevărului şi importanţei acestui aspect care are pentru foarte mulţi conotaţia unui moft.

Programul zilnic al  practicantei exerciţiilor de fitness se axează pe trinomul: antrenament, hrănire, refacere (odihnă), asociat altor factori ce decurg inerent din acesta: exerciţii efectuate, număr de serii şi repetări, greutatea încărcăturii, greutate corporală, volum al masei musculare, definire musculară, asociat exerciţiilor cardio, pe care marea majoritate şi „le dozează” din cap aşa din senin să spunem, în directă corelaţie cu nivelul pulsului sanguin, apoi îşi întocmesc dietele alimentare, în funcţie de gramaj şi de numărul de calorii pe care l-au stabilit. Este şi acesta un mod de existenţă.

Vorbind despre anumite controale medicale ce se impun a fi efectuate, marea majoitate a culturiştilor se comportă aidoma copiilor mici când vine vorba să meargă la medicul stomatolog.

Parcurgând rândurile acestui articol veţi face cunoştinţă cu elementele ce sunt indispensabile în cazul unui control medical periodic, în special fiind vorba de culturişti.

Pornind de la faptul că, fiecare organism se comportă ca o entitate proprie, confruntându-se cu probleme medicale distincte, vom ajunge la concluzia că un control medical universal valabil, nici nu poate exista.

În cele ce urmează vom face cunoştinţă cu câteva principii de ordin general, care fundamentează afirmaţiile ce le-am făcut.
Mobilul oricărui control medical îl constituie acel schimb de informaţii, acea capacitate de comunicare care trebuie să se instaureze între medic şi pacient.

Asociate întrebărilor medicului curant referitoare la anumite date de care are strictă nevoie, acest dialog poate cuprinde şi multe alte aspecte  mai  mult sau  mai puţin relevante. Informaţiile solicitate de către medic nu trebuie prezentate trunchiat, deoarece orice informaţie cât de neînsemnată ni s-ar părea nouă, poate primi noi valenţe în ochii unui specialist.

După ce s-a efectuat acest dialog, medicul ne va examina urechile, ochii, gura, care oferă suficiente informaţii despre starea generală de sănătate. Urmează apoi alte determinări, care vin să întregească imaginea asupra stării noastre de sănătate.

ÎNĂLŢIME ŞI GREUTATE CORPORALĂ

Este de o importanţă maximă, deoarece în cazul culturiştilor nu se pot aplica standardele precizate în lucrările ştiinţifice care privesc intercondiţionarea greutate corporală-înălţime, deoarece aceste standarde au fost stabilite pentru oameni care desfăşoară mai mult activităţi statice, pe undeva asociate sedentarismului.

Aceste tabele antecalculate de regulă nu ţin cont nici de configuraţia corporală a subiecţilor. Asociind spre exemplu pentru o înălţime de 170 centimetri o masă corporală de 95 kilograme, cu precădere ni s-ar părea foarte mult în opinia multor concetăţeni de-ai noştri.

Asemănător unui walkman, există un aparat cu o configuraţie asemănătoare care este prevăzut cu electrozi ce se ataşează încheieturilor mâinilor şi coatelor. Prin monitorizarea conductibilităţii electrice a sângelui determinat între punctele de aplicare a respectivilor electrozi se poate determina cu precizie suficientă dacă o anumită persoană este supraponderală sau nu.

ANALIZA SÂNGELUI
 
Analiza sângelui se bazeză pe stabilirea prin numărare din eşantionul prelevat al numărului de hematii (globule roşii), ca de altfel şi al nmărului de leucocite. Un număr sporit de globule roşii, de exemplu la 100 ml de circa 17,2 grame, pate indica că respectivul subiect suferă de afecţiuni ale inimii şi a sistemului nervos.

În cazul culturiştilor, un număr mare de hematii găsite în sânge poate însemna, în afara aspectelor de ordin general ce le-am semnalat, că respectivul sportiv foloseşte sau cel puţin a folosit substanţe dopante.

TENSIUNE ARTERIALĂ ŞI PULS CARDIAC

Cei care sunt adepţii practicării antrenamentelor intensive, trebuie să fie conştienţi că se expun la fenomenul creşterii tensiunii arteriale şi a pulsului cardiac. Este practic de neconceput, pentru majoritatea oamenilor simpli ca sportivi de performanţă, cum sunt bunăoară cultriştii ce efectuează antrenamente cu greutăţi mari ale încărcăturii, să aibă hipertensiune arterială şi nu ceva pur simbolic.

De aceea, cel puţin o dată-de două ori anual, se impune să se determine nivelul tensiunii arteriale. În cazul în care tensiunea arterială depăşeşte valoarea de 140/90, atunci trebuie să se determine cauzele ce au dus la aceată creştere a ei şi să se efectueze determinări, până ce tensiunea se va situa între parametrii normali.

Se poate întâmpla, în cazul în care folosim tensiometrul clasic analogic, ca din pricina unei hipertrofii ale antebraţului, să ne joace renghiul banda elastică, cu ajutorul căreia  se badijonează antebraţul, datorită faptului că aceasta a fost concepută pentru dimensiuni mai modeste şi atunci aceasta ar putea fi cauza datorită căreia să se înregistreze o valoare necorespunzătoare a tensiunii arteriale, cauză legată de o hipercomprimare a vaselor sanguine.

Dar, să spunem că această eroare instrumentală ar fi un caz fericit. Am pomenit de sinceritatea ce trebuie să guverneze dialogul medic-pacient, iar în cazul în care am întrebuinţat substanţe dopante, să aducem la cunoştinţă ce anume am folosit, perioada de timp în care am folosit aceste substanţe şi dozele pe care ni le-am administrat.
Substanţe ce conţin efedrină sunt deosebit de periculoase în ceea ce priveşte implicaţiile lor asupra tensiunii arteriale.

INDICELE GLICEMIC (GLUCOZA DIN SÂNGE)

Performanţele sportive modeste ne îndreaptă atenţia înspre un nivel hipoglicemic, care este asociat cazurilor de diabet. Este imperios  necesar pentru a efectua teste privind indicele glicemic al sângelui, având în vedere faptul că boala diabetică poate fi depistată. Încă în acest stadiu indicatorii de normalitate se situează între 80-115 , iar în cazul culturiştilor, în speţă, care sunt adepţii unui sistem de hrănire echilibrat, dozat în foarte multe serviri situate la peste cinci, valoarea glucozei în sânge frecvent gravitează în jurul cifrei 100.

COLESTEROLUL
 
În cadrul unu test standard efectuat  asupra sângelui iese în evidenţă şi nivelul colesterolului, al lipoproteinelor cu densitate mare ca de altfel al celor cu o densitate scăzută, precum şi cantitatea de trigliceride conţinută.

Cantitatea de colesterol este determinată, în primul rând de sistemul de hrănire pe care-l adoptăm şi abia ulterior colesterolul este determinat de anumiţi factori genetici.

În cazul bărbaţilor nivelul (considerat normal) colesterolului se situează în jurul valorii de 120-200, dar în cazul de faţă este poate  mai semnificativ a se stabili raportul între lipoproteinele cu densitate mare şi cele cu densitate scăzută, ideal este ca primele să reprezinte 35-79, iar cele făcând parte din a doua categorie să fie într-o proporţie mai restrânsă.

Nivelul colesterolului maxim, precum şi al lipoproteinelor cu densitate mare, trebuie să se afle într-un raport, mai mic de 5,0.
În cazul culturiştilor, având în vedere că se bucură de o zestre ereditară de excepţie, numai în cazul în care recurg la substanţe dopante nivelul colesterolului va cunoaşte o deviere.
Cei care consumă cantităţi sporite de proteine şi grăsimi, indubitabil se pot aştepta la un nivel crescut al lipoproteinelor cu densitate scăzută.

FUNCŢIILE RENALE

Un indicator care conferă date cuantificabile asupra modului de realizare al funcţiilor renale este determinat de nivelul creatinei, ce se găseşte la un anumit moment dat în organism, graţie metabolizării suplimentelor alimentare ce conţin creatina fosfat.

Procesul de conversie a creatinei monohidrat în creatină fosfat este caracterizat de pierderea unei cantităţi însemnate de creatină, fapt ce solicită în plus rinichii.
În cazul recurgerii la consumul creatinei monohidrat se recomandă consumarea unei cantităţi suplimentare de lichide, pentru a evita suprasolicitarea rinichilor. Sportivii ce întrebuinţează creatină monohidrat să precizeze acest fapt medicului, deoarece au toate şansele să fie internaţi în spital datorită simptomologiei asociate insuficienţei renale.

FUNCŢIILE HEPATICE
 
O consultaţie cu caracter general privitoare la ficat  este binevenită, fapt pentru care se se analizează un pigment al fierii care circulă prin intermediul plasmei sanguine şi care este preluat de către ficat. Acest pigment biliar, de culoare purpurie, numit rubiniu biliar, este un indicator al stări de sănătate a ficatului. În cazul îmbolnăvirilor hepatice, medicul curant trebuie să interzică categoric administrarea substanţelor bazate pe extracte hormonale.

APARATUL REPRODUCTIV
 
În cazul femeilor, cele mai frecvente  cazuri de îmbolnăvire de cancer se produce prin  intermediul sânilor şi al pielii, dar sunt foarte frecvente cazurile de îmbolnăvire ale plămânilor ,care conduc în clasamentele oficiale.

Se impune să fim mai atente la starea noastră de sănătate şi să ne monitorizăm prin intermediul medicului starea sănătăţii, căci chiar şi boli atât de grave ca şi cancerul, depistate la timp au şanse  mai mari de a fi vindecate.

În momentul în care descoperim noi sau medicul anumiţi indici ce semnalizează schimbări ale sânilor, schimbări de suprafaţă, acestea pot fi indicii ce caracterizează apariţia unor malformaţii ce sunt asociate cancerului.

ELECTROLIŢI ŞI MINERALE

În cadrul analizei sanguine, se examinează electroliţii - sodiul, potasiul, natriul calidor, dioxidul de carbon, precum şi mineralele –calciul, fosforul, care au un rol determinant în reacţiile enzimatice ale organismului.
Sportivele trebuie să fie conştiente că substanţele depurative pot duce  de la caz la caz, la un nivel înalt sau din contră, la unul scăzut al sodiului în organism.

ALTE ANALIZE
 
În cadrul activităţilor sportive, care se caracterizează prin aceea că adeseori unicul mod de a le practica este să se recurgă la supraalimentaţie, trebuie avut în vedere ca practicantele unor asemenea sporturi să fie supuse de către medicii lor curanţi la o serie de teste de specialitate suplimentare, care să vizeze prevenirea unor anumite boli, pe care le vom aminti, mai jos.

BOLI CU TRANSMITERE SEXUALĂ

În cadrul testelor de rutină efectuate asupra sângelui, descoperirea bolilor cu transmitere sexuală nu face parte din test. Totuşi, este indicat să se facă teste suplimentare, care să confirme sau dimpotrivă, să infirme faptul că suntem purtători a i virusului hepatic de tip: A, B, sau C. Cei care practică sexul neprotejat este indicat să ceară să fie supuşi unui test HIV sau/şi Wasserman pentru a stabili dacă nu sunt bolnavi de sifilis.

NIVELUL HORMONAL

Acestea determină nivelul DHEA-ului şi al testosteronului, niveluri care trebuie să se situeze la mijlocul scalei valorilor.

FICATUL
 
Un test mult mai eficient decât cel efectuat cu ajutorul blirubinei este acela efectuat cu transamine, care pot furniza informaţii corecte şi complete asupra stării de sănătate a ficatului, semnalându-ne faptul că există sau dimpotrivă, că nu există inflamaţii ale ficatului.

ENZIME MUSCULARE

În cazul practicantelor exerciţiilor fizice cu greutăţi, dacă acestea se confruntă cu dureri musculare mai mari decât cele obişnuite, atunci pe baza unui test ce vizează nivelul creatinei din musculatură, se poate deduce dacă suferim de supraantrenament sau nu.

SUBSTANŢE MINERALE ŞI ELECTROLIŢI

Zincul, magneziul, cuprul şi seleniul sunt monitorizate cu prilejul efectuării testelor de sânge. Asemenea analize se pot efectua cu precădere în cabinetele de medicină sportivă asociate unor instituţii medicale specializate.

Deci, acestea sunt doar câteva aspecte pe care trebuie să le avem în vedere. Ca urmare, efectuarea controalelor medicale nu reprezintă un capriciu, ci dimpotrivă se impune ca o necesitate, având în vedere că sănătatea este bunul nostru a cărei valoare nu poate fi estimată.

  
InformaţiiArticole ProLife


Utilitatea articolului
Acest articol a fost notat de vizitatori cu nota medie .Comentarii
vizitator
interesant articol
19-02-2007, 05:29:44 |


Scrie un comentariu
Nu aveti posibilitatea de a adauga comentarii! Vă mulţumim

Ultimele link-uri adăugate
shopmania.ro
Piscine Ecologice
Revista LYL
Suplimente Nutritive
Nutrex Research
Muscle Asylum Project
Syntrax Innovations
Anabolic Xtreme
www.gasparinutrition.com
www.maxfitmag.com

ISO 9001
ISO 9001

ProNutrition VitaLife Nature's Best MadMax Nutrend USA Natural Max Performance BSN MuscleTech Jasper Syntrax Gaspari Nutrition
 
promovat si listat in directoarele web
  Medicina Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Smartbuy.ro - preturi si comparatii Addsite:: Magazine online - Sport TRAFIC TRIPUL - Directo Web Promovare Web ClickLink.ro Director Web Romanian Top66 jocuri Director Web Romania Acid Links - director web Adauga site in top online sanatate familie intretinere Cazare Predeal Adevarate.Net Poliamida Director Web AdSmarty Web Design Desene de colorat Bloogle Director Web ClickLink.ro Director web romania dotro.cn Promovat de Red-Web Dot Romania Director Web dYr.ro Reviste eLinks.ro Cel mai cuprinzator director romanesc Fier forjat Informatii in timp real www.realtimeinfo.ro Director web Director Web SEODIR SEO Romania Pagina indexata de motorul de cautare Romanesc  indexsite Director Web Inscrie.com Medicamente LinkPlus Siteuri