Pagina principala  |    Forum  |    Despre Noi  |    Contact  |    MAGAZIN  |    PRODUSE LA PROMOTIE
ro en fr de hu it

<< Septembrie 2017 >>
  Lu. Ma. Mi. Jo. Vi. Sa. Du.
>  0  0  0  0 1 2 3
> 4 5 6 7 8 9 10
> 11 12 13 14 15 16 17
> 18 19 20 21 22 23 24
> 25 26 27 28 29 30  0


ACTIVITATEA FIZICA IN LUPTA IMPOTRIVA BOLILOR CRONICE
Sănătatea este bunul cel mai de preţ al oamenilor, însă devine din ce în ce mai greu de păstrat. Trăim într-o lume în care operaţiile complicate pe creier, transplanturile de organe şi descoperirea de tratamente pentru boli considerate până nu demult incurabile sunt la ordinea zilei. Din nefericire, parte importantă a acestei realităţi este şi creşterea alarmantă a mortalităţii asociată bolilor cronice. Datele care susţin această afirmaţie sunt tulburătoare: în anul 2005, bolile cronice au făcut 35 de milioane de victime, adică 60% din numărul total de morţi înregistrate la nivel global. 80% din numărul morţilor datorate bolilor cronice au loc în ţările subdezvoltate şi în curs de dezvoltare. În cazul în care nu se va interveni serios asupra cauzelor, fenomenul va lua amploare. Se preconizează o creştere de 17% a mortalităţii datorate obezităţii şi bolilor cronice până în anul 2015. Revenind în prezent, unul din doi americani, adică 133 de milioane de oameni, suferă de o boală cronică. Acest număr va creşte cu aproximativ un procent pe an până în anul 2030 când va atinge un total estimativ de 171 de milioane. 60% dintre cei 133 de milioane au vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani. Aceste statistici configurează imaginea sumbră a unei epidemii globale declanşată de un inamic silenţios şi nevăzut, viclean şi răbdător, un inamic care nu atacă niciodată direct şi care îşi chinuie victimele timp îndelungat. Parafrazând un slogan celebru al zilelor noastre, viitorul nu sună bine.

Să facem aşadar cunoştinţă cu „inamicul public numărul 1”. Boala cronică este o boală de lungă durată, o boală persistentă. Exemple majore de boli cronice sunt bolile cardiovasculare (ateroscleroza, hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, etc.), obezitatea, diabetul de tipul II, anumite tipuri de cancer şi osteoporoza. Prin urmare, inamicul nostru este unul cu faţete multiple. Lupta împotriva lui se întrevede anevoioasă şi lungă. Veştile bune sunt: 1). soluţia salvatoare există şi 2). ea se află chiar sub nasul nostru. Oamenii de ştiinţă au depistat-o în codul nostru genetic unde este inscripţionată de mai bine de 40000 de ani. Ea este mişcarea, sau activitatea fizică, cum vreţi s-o numiţi. Omul modern (Homo sapiens sapiens) a fost „proiectat” pentru mişcare. El necesită zilnic activitate fizică pentru buna funcţionare a organismului său.

O cantitate substanţială de studii indică faptul că activitatea fizică regulată poate aduce beneficii de durată stării de sănătate a oamenilor de toate vârstele şi pregătirile. Activitatea fizică oferă una dintre cele mai mari oportunităţi de extindere a duratei vieţii independente, reduce invaliditatea şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii adulţilor de vârstă mijlocie şi avansată. Aceasta a fost definită ca orice mişcare a corpului produsă de contracţia muşchilor scheletici care măreşte substanţial consumul de energie. Exerciţiul fizic este o subcategorie a activităţii fizice şi implică mişcări planificate, structurate şi repetitive ale corpului omenesc, cu sau fără intenţia explicită de a îmbunătăţi una dintre componentele condiţiei fizice.

Raţiunile încorporării activităţii fizice şi a exerciţiului fizic în sistemul de sănătate publică a societăţii actuale sunt multiple. Primul motiv ar fi acela că activitatea fizică efectuată regulat are un puternic impact asupra proceselor fiziologice asociate îmbătrânirii în sensul încetinirii lor şi minimizării efectelor lor negative. De asemenea, activitatea fizică contribuie la menţinerea sănătăţii psihologice şi a stării de bine a celor care o practică. Un alt motiv ar fi creşterea longevităţii şi scăderea riscului apariţiei bolilor cronice. În cazul în care acestea apar totuşi, activitatea fizică poate fi folosită, cu rezultate mai mult decât satisfăcătoare, ca tratament primar sau complementar al acestor boli. În final, participarea regulată la activităţi fizice sau efectuarea exerciţiilor fizice poate ajuta în profilaxia şi tratamentul invalidităţii.

DEAK GRAŢIELA-FLAVIA
Asistent de cercetare
Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport

  
Informaţii


Articole ProLife


Linkuri

Utilitatea articolului
Acest articol a fost notat de vizitatori cu nota medie .


Scrie un comentariu
Nu aveti posibilitatea de a adauga comentarii! Vă mulţumim

Ultimele link-uri adăugate
shopmania.ro
Piscine Ecologice
Revista LYL
Suplimente Nutritive
Nutrex Research
Muscle Asylum Project
Syntrax Innovations
Anabolic Xtreme
www.gasparinutrition.com
www.maxfitmag.com

ISO 9001
ISO 9001

ProNutrition VitaLife Nature's Best MadMax Nutrend USA Natural Max Performance BSN MuscleTech Jasper Syntrax Gaspari Nutrition
 
promovat si listat in directoarele web
  Medicina Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Smartbuy.ro - preturi si comparatii Addsite:: Magazine online - Sport TRAFIC TRIPUL - Directo Web Promovare Web ClickLink.ro Director Web Romanian Top66 jocuri Director Web Romania Acid Links - director web Adauga site in top online sanatate familie intretinere Cazare Predeal Adevarate.Net Poliamida Director Web AdSmarty Web Design Desene de colorat Bloogle Director Web ClickLink.ro Director web romania dotro.cn Promovat de Red-Web Dot Romania Director Web dYr.ro Reviste eLinks.ro Cel mai cuprinzator director romanesc Fier forjat Informatii in timp real www.realtimeinfo.ro Director web Director Web SEODIR SEO Romania Pagina indexata de motorul de cautare Romanesc  indexsite Director Web Inscrie.com Medicamente LinkPlus Siteuri