Pagina principala  |    Forum  |    Despre Noi  |    Contact  |    MAGAZIN  |    PRODUSE LA PROMOTIE
ro en fr de hu it

<< Septembrie 2017 >>
  Lu. Ma. Mi. Jo. Vi. Sa. Du.
>  0  0  0  0 1 2 3
> 4 5 6 7 8 9 10
> 11 12 13 14 15 16 17
> 18 19 20 21 22 23 24
> 25 26 27 28 29 30  0


CROMUL

Definire si functii

Cromul este un element chimic, un mineral. El joaca un rol esential in viata si sanatatea noastra. Activitatea lui este critica: fara el insulina nu poate functiona. Insulina este un hormon foarte important, care este implicata nu numai in metabolismul glucidelor, ci si al grasimilor, proteinelor, al eliberarii de energie.

Nu influenteaza direct secretia de insulina ci efectul pe care insulina il are asupra tesuturilor. Nu se stie clar cum functioneaza, inainte de legarea insulinei de receptorii specifici, sau dupa. De aceea ajuta mai ales in cazuri de rezistenta la insulina: cand insulina prezenta in sange nu isi face efectul.

Cromul, in combinatie cu acidul nicotinic si alte substante formeaza Factorul de Toleranta la Glucoza (GTF in engleza.) care potenteaza actiunea insulinei.

In cazul diabeticilor exista atat studii care arata utilitatea suplimentarii cu crom cat si studii care infirma acest lucru.

Se pare ca cei cu deficit de crom in alimentatie sunt mai expusi la riscul de a face diabet de tip II sau de a dezvolta rezistenta la insulina, hipoglicemie sau hiperglicemie, gligozurie(glucoza in sange). Alte studii au arata ca suplimentarea cu crom poate scadea trigliceridele din sange, actionand asupra enzimei lipoprotein lipaza.

Cromul si organismul

In organism cromul se gaseste in special in ficat, rinichi, splina si oase. Teste pe porci, oi, soareci si gaini au aratat ca suplimentarea cu crom duce la crestrea masei musculare si scaderea grasimii corporale. Un test efectuat in octombrie 1996 pe 154 de subiecti usor supraponderali, alesi la intamplare a aratat ca suplimentarea cu crom duce la imbunatatirea indicelui masei corporale prin cresterea masei musculare slabe. Totusi sunt si studii care au aratat ca suplimentearea cu crom nu influenteaza acumularea de masa musculara si grasime.

Cromul in alimentatie

Studiile arata ca majoritatea oamenilor nu consuma cantitatea recomandata de 50-200mcg pe zi. Putine mancaruri sunt bogate in crom: organe, carne, ciuperci, germeni de grau, broccoli, prune, branza. Se pare ca si consumul de zahar produce excretia de crom in urina.

Suplimentarea cu crom

Cromul se gaseste si ca supliment, de obicei in forma picolinat. Se mai gaseste sub forma polinicotinat, clorura, drojdie cu crom. Este inclus in multe formule de multiminerale si multivitamine. Firmele care comercializeaza suplimente cu crom pretind ca acesta poate ajuta in tratamentul diabetului si ajuta la slabire. Totusi, aceste afirmatii nu au baze stiintifice solide.

Toxicitate si potentiale riscuri

Anumite studii au aratat ca cromul picolinat intereactioneaza cu antioxidantii din organism si poate crea o forma de crom ce influenteaza ADN-ul.(Universitatea Alabama). In 1995 si 1996 s-a aratat ca in conditii de laborator cromul a afectat materialul genetic al animalelor. Au fost folosite totusi doze mari de crom, de 3000 de ori mai mari decat doza recomandata, concentratie care se poate atinge in organism prin suplimentarea zilnica timp de 5 ani cu 600mcg de crom.Se pare ca numai cromul picolinat este vinovat de aceste efecte, ele neaparand in cazul altor compusi cu crom. Persoanele cu probleme phihice sunt sfatuite sa nu foloseasca suplimente cu crom.

Utilizarea pe scara larga a cromului picolinat este un rezultat al unei abile politici de promovare si nicidecum a efectelor sale pozitive. Producatorul principal din SUA a fost obligat de Comisia Federala pentru Comert sa nu mai pretinda in reclame ca picolinatul de crom are efecte pozitive asupra masei musculare sau grasimii corporale.

Concluzii

Cromul nu are efectele pozitive pe care producatorii le pretind, si poate avea efecte negative destul de grave. Suplimentarea ar trebui facuta numai la acele persoane cu deficit de crom.

  
Informaţii


Articole ProLife


Utilitatea articolului
Acest articol a fost notat de vizitatori cu nota medie .


Scrie un comentariu
Nu aveti posibilitatea de a adauga comentarii! Vă mulţumim

Ultimele link-uri adăugate
shopmania.ro
Piscine Ecologice
Revista LYL
Suplimente Nutritive
Nutrex Research
Muscle Asylum Project
Syntrax Innovations
Anabolic Xtreme
www.gasparinutrition.com
www.maxfitmag.com

ISO 9001
ISO 9001

ProNutrition VitaLife Nature's Best MadMax Nutrend USA Natural Max Performance BSN MuscleTech Jasper Syntrax Gaspari Nutrition
 
promovat si listat in directoarele web
  Medicina Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Smartbuy.ro - preturi si comparatii Addsite:: Magazine online - Sport TRAFIC TRIPUL - Directo Web Promovare Web ClickLink.ro Director Web Romanian Top66 jocuri Director Web Romania Acid Links - director web Adauga site in top online sanatate familie intretinere Cazare Predeal Adevarate.Net Poliamida Director Web AdSmarty Web Design Desene de colorat Bloogle Director Web ClickLink.ro Director web romania dotro.cn Promovat de Red-Web Dot Romania Director Web dYr.ro Reviste eLinks.ro Cel mai cuprinzator director romanesc Fier forjat Informatii in timp real www.realtimeinfo.ro Director web Director Web SEODIR SEO Romania Pagina indexata de motorul de cautare Romanesc  indexsite Director Web Inscrie.com Medicamente LinkPlus Siteuri