Pagina principala  |    Forum  |    Despre Noi  |    Contact  |    MAGAZIN  |    PRODUSE LA PROMOTIE
ro en fr de hu it

<< Septembrie 2017 >>
  Lu. Ma. Mi. Jo. Vi. Sa. Du.
>  0  0  0  0 1 2 3
> 4 5 6 7 8 9 10
> 11 12 13 14 15 16 17
> 18 19 20 21 22 23 24
> 25 26 27 28 29 30  0


ACIDUL LACTIC

Acidul lactic produce acrirea laptelui, prin fermentarea lactozei, motiv pentru care este un element folosit în industria lactatelor, în vederea producerii cascavalului, brânzeturilor, iaurtului si al altor produse lactate de fermentatie. Dar sa vedem în continuare, cum actioneaza acidul lactic în organismul uman.

 

Acidul lactic este o substanta incolora produsa de aproape toate tesuturile organismului uman asigurându-i pe aceasta cale buna functionare. Acidul lactic circula în sistemul sangvin în orice moment în cantitati reduse. La fel ca si Creatina, acidul lactic poate fi produs si sintetic pentru a fi folosit în anumite produse.

 

Acidul lactic este produs în general prin fermentarea glucozei într-un proces denumit glicoza. Acesta este un proces chimic prin care glucoza este transformata în acid piruvic si dioxid de carbon, în urma reactiei fiind eliberate apa si energie (ATP). Daca exista un surplus de acid piruvic, se va elibera acidul lactic. Acest proces este reversibil. Când acidul lactic primeste oxigen acesta este transformat în acid piruvic pentru a fi folosit de organism. Acidul lactic este transportat de la muschiul antrenat la ficat unde este transformat în acid piruvic si apoi în dioxid de carbon, apa si energie (ATP).

 

Acidul lactic este produs de tesuturile organismului, în pricipal de muschi pentru obtinerea de energie prin metabolizarea glucozei în absenta oxigenului. Glucoza poate fi folosita fie din fluxul sangvin, fie din forma  stocata în organism, glicogenul din muschi. Acest proces este denumit respiratie anaeroba (fara oxigen).

 

Cum influenteaza antrenamentele functiile acidului lactic?

 

În momentul în care ne antrenam intens, avem senzatia ca muschii antrenati efectiv ard, fenomen cunoscut sub denumirea de febra musculara. Aceasta “febra” este produsa de acidul lactic, mai precis de excesul de acid lactic din muschi. În momentul în care ne antrenam depasind punctul în care nu mai putem asigura o cantitate suficienta de oxigen muschilor, acidul lactic se va acumula în muschi si în sânge.

 

Metoda epuizarii musculare este tipul de antrenament în care se efectueaza înca 2 - 3 repetari peste punctul în care simti efectiv ca muschiul ”arde”. Antrenamentul ocazional pâna la epuizare îmbunatateste conditia aerobica. Antrenamentele intense ce produc acid lactic cresc rezistenta musculara mult mai repede decât antrenamentele moderate deoarece muschiul va procesa mult mai repede acidul lactic, iar executantul va simti mult mai rar efectele neplacute ale febrei musculare.

 

Cea mai buna metoda de prevenire a formarii acidului lactic în muschi este de a efectua antrenamentele într-un ritm redus. Felul în care concepem recuperarea post - antrenament este un factor decisiv privitor la modalitatea de a elimina acidul lactic acumulat în organism. Astfel,în cazul odihnei active, plimbându-ne avem sanse sporite de a elimina acidul lactic din muschi si din sânge datorita unei oxigenari corespunzatoare. Acidul lactic acumulat în muschi si în sânge ce nu a fost eliminat ca urmare a unei oxigenari corespunzatoare va fi transportat în ficat, unde va fi transformat în acid piruvic asa cum am aratat în prima parte a acestui material.

 

În ceea ce priveste modul de efectuare al antrenamentului, se recomanda ca, între seriile foarte intense pauzele sa fie suficient de lungi pentru ca muschiul sa se oxigeneze suficient si sa previna formarea acidului lactic. Daca, în schimb pauzele dintre serii sunt insuficiente, atunci de buna seama ca în muschi se va forma acidul lactic, ceea ce ne va face sa cunoastem senzatia de oboseala dupa antrenament.

 

În fine, a-ti ”arde” ocazional muschii este un lucru bun, însa este recomandabil ca în marea majoritate a cazurilor sa luam masurile ce se impun în vederea înlaturarii cauzelor producerii acidului lactic, în scopul derularii antrenamentelor conform planificarii efectuate.

  
Informaţii


Articole ProLife


Linkuri

Utilitatea articolului
Acest articol a fost notat de vizitatori cu nota medie .


Scrie un comentariu
Nu aveti posibilitatea de a adauga comentarii! Vă mulţumim

Ultimele link-uri adăugate
shopmania.ro
Piscine Ecologice
Revista LYL
Suplimente Nutritive
Nutrex Research
Muscle Asylum Project
Syntrax Innovations
Anabolic Xtreme
www.gasparinutrition.com
www.maxfitmag.com

ISO 9001
ISO 9001

ProNutrition VitaLife Nature's Best MadMax Nutrend USA Natural Max Performance BSN MuscleTech Jasper Syntrax Gaspari Nutrition
 
promovat si listat in directoarele web
  Medicina Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Smartbuy.ro - preturi si comparatii Addsite:: Magazine online - Sport TRAFIC TRIPUL - Directo Web Promovare Web ClickLink.ro Director Web Romanian Top66 jocuri Director Web Romania Acid Links - director web Adauga site in top online sanatate familie intretinere Cazare Predeal Adevarate.Net Poliamida Director Web AdSmarty Web Design Desene de colorat Bloogle Director Web ClickLink.ro Director web romania dotro.cn Promovat de Red-Web Dot Romania Director Web dYr.ro Reviste eLinks.ro Cel mai cuprinzator director romanesc Fier forjat Informatii in timp real www.realtimeinfo.ro Director web Director Web SEODIR SEO Romania Pagina indexata de motorul de cautare Romanesc  indexsite Director Web Inscrie.com Medicamente LinkPlus Siteuri