Pagina principala  |    Forum  |    Despre Noi  |    Contact  |    MAGAZIN  |    PRODUSE LA PROMOTIE
ro en fr de hu it

<< Septembrie 2017 >>
  Lu. Ma. Mi. Jo. Vi. Sa. Du.
>  0  0  0  0 1 2 3
> 4 5 6 7 8 9 10
> 11 12 13 14 15 16 17
> 18 19 20 21 22 23 24
> 25 26 27 28 29 30  0


CIRCULTIA SANGUINA IN EFORTUL FIZIC

Viaţa înseamnă mişcare, iar culturismul este o modalitate, o filozofie de viaţă.

 

Modalitatea prin care se realizează distribuirea debitului cardiac în diferite teritorii în timpul efortului fizic este destul de puţin cunoscută.

 

Ceea ce se cunoaşte este repartiţia fluxului sangvin în diverse ţesuturi, în cursul efortului fizic, îl vom reprezenta, pentru sistematizare, în tabelul de mai jos.

 

REPARTIZAREA DEBITULUI CARDIAC LA UN ADULT SĂNĂTOS ÎN REPAUS ŞI EFORT (DE INTENSITĂŢI DIFERITE) EFECTUAT TIMP DE 10 MINUTE

 

Teritoriul irigat

Deb.sanguin (ml/min) – în stare de repaus

Deb. sanguin(ml/min) – în stare de efort uşor

Deb. Sanguin (ml/min) – în stare de efort intens

Deb. Sanguin (ml/min) – în stare de efort maximal

Muşchi scheletici

1200

4500

12 000

23 000

Arterele inimii

250

350

750

1600

Creier

750

750

750

750

Rinichi

1100

900

600

250

Piele

500

1500

1900

600

Teritoriu spanhnic

1400

1100

600

300

Alte organe

600

400

400

100

DEBIT CARDIAC

5 600

9 500

17 500

25 000

 

CIRCULAŢIA ARTERIALĂ A INIMII (CORONARIANĂ)

 

Este direct dependentă de cerinţele oxigenării miocardului şi de tensiunea arterială. S-a constat că, în comparaţie cu celelalte ţesuturi şi organe, în cazul vaselor coronare, coeficientul de extracţie al oxigenului din sângele arterial este aproape dublu.

 

Studii consacrate acestei particularităţi a nutriţiei miocardului au arătat că în repaus proporţia de extracţie a oxigenului din sângele arterial al miocardului este de 80%.

 

În condiţiile unui efort fizic, această proporţie se ridică doar până la 85%, ceea ce presupune că acel coeficient suplimentar de extracţie al oxigenului nu este prea mare. În condiţiile în care nu se asigură, în timpul eforturilor fizice, cantitatea de oxigen necesară nevoilor metabolice crescute, inima îşi modifică fluxul sanguin, crescându-şi debitul coronarian. În mod normal, acesta este de 200 - 240 ml. sânge/min.ceea ce reprezintă aproximativ 4 - 5% din totalul debitului cardiac. În cursul eforturilor fizice, debitul coronarian ajunge până la 1200ml/min, iar consumul de oxigen de la 8 cmc./min, în repaus, creşte la 50 cmc./min., pentru 100 g masă miocardică.

 

Există o variaţie ritmică a vitezei de circulaţie a sângelui prin vasele inimii ca şi a debitului cardiac în funcţie de presiunea din peretele miocardic. În faza de contracţie izovolumetrică (când fibrele musculare se pun în tensiune fără a se scurta) se realizează o compresiune mecanică în special asupra capilarelor din miocard unde presiunea sângelui este mică. Această compresiune este urmată de reducerea calibrului capilarelor şi de oprirea în mod progresiv a fluxului sangvin prin acestea.

 

Astfel, de la valoarea de 1005, pe care debitul coronarian o are la sfârşitul diatolei, când miocardul este complet relaxat, în cursul contracţiei izovolumimetrice, irigaţia ventriculului stâng devine extrem de deficitară. Se menţine însă irigarea preferenţială a atriilor, ventriculului drept şi a straturilor superficiale ale inimii. În timpul contracţiei izotonice (când fibra miocardică se scurtează), respectiv în faza de ejecţie rapidă a sângelui, valorile debitului coronarian cresc brusc, după care scad din nou progresiv către sfârşitul sistolei.

 

Debitul coronarian se menţine însă crescut la valorile lui maxime în timpul diastolei, când miocardul este complet relaxat şi când vasele care îl irigă pot primi o cantitate mărită de sânge. Adaptarea circulaţiei vaselor inimii la necesităţile metabolice crescute ale miocardului în condiţii de efort fizic, se face proeminent prin mecanismele umorale. Astfel factorul principal al adaptării circulatorii intracardiace este reprezentat de deficitul de oxigen care duce la eliberarea unor substanţe vasodilatatorii.

 

CIRCULAŢIA ARTERIALĂ MUSCULARĂ creşte de 40 - 50 de ori mai mult în timpul efortului fizic, iar debitul sangvin muscular atinge 80% din debitul cardiac. Irigaţia musculaturii scheletice depinde de natura fibrelor care intră în alcătuirea sa. În muşchii în care predomină fibrele cu contracţie rapidă, debitul sangvin creşte de la 2 - 4 ml/100g/min, la 30 ml/100 g/min, într-un efort fizic de scurtă durată şi la 60 - 70ml/10g/min, într-un efort fizic dinamic şi intens ca, de exemplu, la nivelul braţului şi antebraţului. În muşchi în care predomină fibrele cu contracţie lentă, tonogenă, debitul sangvin muscular creşte în timpul unui efort fizic la 100 - 150 ml/100g/min, de la un nivel de repaus de 20 - 30 ml/100g/min.

 

Ca urmare a efectuării unor eforturi fizice, în musculatura scheletică iau naştere produşi de metabolism cu acţiune relaxantă asupra pereţilor arteriali.

 

Vasodilataţia creată este parţial mascată de creşterea presiunii intramusculare. Acest lucru este mult mai evident în cursul eforturilor fizice statice. La o tensiune musculară de 75% din cea maximă, circulaţia sangvină musculară este complet blocată. În efortul static se înregistrează creşteri ale debitului arterial muscular de 15 - 50ml/100g/min.

 

După terminarea efortului fizic se produce o vasodilataţie uşoară, care se menţine un timp destul de îndelungat. Un fenomen deosebit de important în adaptarea locală a circulaţiei în condiţii de antrenament fizic prelungit îl reprezintă creşterea numărului vaselor capilare în muşchii scheletici. Aceasta reprezintă, pe lângă celelalte modificări adaptive, un mijloc eficient de suplimentare cu oxigen şi principii nutritive a musculaturii scheletice în mod sistematic prin efort fizic.

 

Modificarea motilităţii vaselor arteriale musculare în cursul eforturilor fizice se realizează îndeosebi sub acţiunea catecolaminelor şi a diverşilor factori locali.

 

Catecolaminele (adrenalina şi noradrenalina) neurohormoni eliberaţi la nivelul sistemului nervos periferic şi medulosuprarenalei, cresc în timpul efortului fizic. În mecanismul de vasoconstricţie, noradrenalina se pare că este mai eficientă decât adrenalina.

 

Vasodilataţia prin medierea catecolaminelor se produce prin acţiunea miorelaxantă arterială a dozelor mici de adrenalină, prin creşterea degradării rezervelor de glucoză din muşchi, mărirea concentraţiei de acid lactic şi dioxid de carbon şi eliminare de căldură. Factori locali, responsabili de vasodilataţie, sunt reprezentaţi îndeosebi de creşterea potasiului şi a altor substanţe cu efect vasodilatator.

 

CIRCULAŢIA ARTERIALĂ MEZENTERICĂ ŞI RENALĂ

 

Este redusă proporţional cu intensitatea efortului fizic. Determinări experimentale au arătat că în efort circulaţia acestor teritorii, după o scădere trecătoare, tinde să atingă valoarea normală.

 

CIRCULAŢIA ARTERIALĂ PULMONARĂ

 

Este intens activată în cursul efortului fizic, mărind volumul de sânge utilizabil pentru creşterea debitului cardiac. Se constată, totodată, o intensificare a irigaţiei muşchilor respiratori, mai ales dacă efortul fizic este efectuat în condiţii de căldură. Pe de altă parte, mişcările muşchilor respiratori activează circulaţia toracelui în inspiraţie. Survin şi creşteri uşoare ale presiunilor în artera pulmonară, mai ales în sistolă.

 

CIRCULAŢIA CEREBRALĂ

 

Nu este modificată în timpul eforturilor fizice. Prin contrast, suprasolicitările intelectuale indică o uşoară vasodilataţie funcţională a vaselor cerebrale. De exemplu, actul de memorizare şi raţionament se însoţeşte de creşterea circulaţiei cerebrale în emisfera dominantă.

 

  
Informaţii


Articole ProLife


Utilitatea articolului
Acest articol a fost notat de vizitatori cu nota medie .


Scrie un comentariu
Nu aveti posibilitatea de a adauga comentarii! Vă mulţumim

Ultimele link-uri adăugate
shopmania.ro
Piscine Ecologice
Revista LYL
Suplimente Nutritive
Nutrex Research
Muscle Asylum Project
Syntrax Innovations
Anabolic Xtreme
www.gasparinutrition.com
www.maxfitmag.com

ISO 9001
ISO 9001

ProNutrition VitaLife Nature's Best MadMax Nutrend USA Natural Max Performance BSN MuscleTech Jasper Syntrax Gaspari Nutrition
 
promovat si listat in directoarele web
  Medicina Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Smartbuy.ro - preturi si comparatii Addsite:: Magazine online - Sport TRAFIC TRIPUL - Directo Web Promovare Web ClickLink.ro Director Web Romanian Top66 jocuri Director Web Romania Acid Links - director web Adauga site in top online sanatate familie intretinere Cazare Predeal Adevarate.Net Poliamida Director Web AdSmarty Web Design Desene de colorat Bloogle Director Web ClickLink.ro Director web romania dotro.cn Promovat de Red-Web Dot Romania Director Web dYr.ro Reviste eLinks.ro Cel mai cuprinzator director romanesc Fier forjat Informatii in timp real www.realtimeinfo.ro Director web Director Web SEODIR SEO Romania Pagina indexata de motorul de cautare Romanesc  indexsite Director Web Inscrie.com Medicamente LinkPlus Siteuri