Pagina principala  |    Forum  |    Despre Noi  |    Contact  |    MAGAZIN  |    PRODUSE LA PROMOTIE
ro en fr de hu it

<< Septembrie 2017 >>
  Lu. Ma. Mi. Jo. Vi. Sa. Du.
>  0  0  0  0 1 2 3
> 4 5 6 7 8 9 10
> 11 12 13 14 15 16 17
> 18 19 20 21 22 23 24
> 25 26 27 28 29 30  0


REFLECTII ASUPRA UNUI NIVEL SCAZUT AL SINTEZEI HORMONILOR ESTROGENI

Un nivel scăzut al grăsimilor corporale, asociat unui abdomen precis conturat, umerilor largi şi musculoşi, braţelor masive şi vânoase şi coapselor imense, reprezintă un ideal al tuturor bărbaţilor, indiferent dacă sunt sau nu practicanţi ai culturismului sau al exerciţiilor de fitness.

Sunt, întra-devăr numai antrenamentele responsabile în totalitate de prezenţa acestei stări de fapt? Ori dietele conţinând un număr extrem de redus de grăsimi, tinzând către zero? Sau, o fi vorba de factorul genetic?  

Răspunsurile succesive la cele trei întrebări ar fi următoarele: da, nu şi probabil că... Ceea ce este recunoscut a fi situat în zona factorilor responsabili, cu bună seamă că este un nivel corespunzător al hormonilor, a căror acţiune determină aspectele mai sus semnalate.  

Rezumând acest fapt în câteva cuvinte, putem spune oricui verde-n faţă, că toate cele semnalate se datorează unui nivel ridicat al sintezei testosteronului şi în directă corelaţie cu aceasta, unei sinteze scăzute a hormonilor estrogeni.  

De regulă, un nivel descăzut al hormonilor estrogeni este determinat în principiu de caracteristicile naturale ale organismului, fapt pentru care, de cele mai multe ori, persoanele de sex masculin se bucură de avantajele prezentate de  acest nivel, deoarece cu precădere în prima tinereţe, marea majoritate a bărbaţilor sunt supli şi în cea mai bună formă fizică.  

Crescând nivelul sintezei hormonilor estrogeni, musculatura se aplatizează şi încetul cu încetul îşi încetează creşterea, fapt pentru care musculatura persoanelor de sex feminin în comparaţie cu a bărbaţilor este mult mai moale, îmbâcsită de grăsimi şi bineînţeles mai redusă şi din punct de vedere cantitativ, nu numai din punct de vedere calitativ.  

Hormonii estrogeni, la ambele sexe nu sunt de dorit, însă la femei în perioada de sarcină şi lăuzie aceşti hormoni sunt necesari acumulării de grăsimi şi implicit pentru a asigura lactaţia mamei.

Ceea ce la femei este acceptat în mod tacit datorită particularităţilor fiziologice a organismului lor, la bărbaţi poate constitui adevărate drame, care depind de foarte mulţi factori.  

ŞI TOTUŞI SE-NVÂRTE  

Nu este vorba despre celebrele cuvinte ale lui Copernicus, referitoare la efectuarea mişcării de revoluţie a Pământului în jurul astrului zilei,  ci este vorba de sinteza hormonilor estrogeni, ale căror nivele se învârt în jurul unor parametrii determinaţi de factorii genetici.  

În trecutul nu prea îndepărtat tratamentele hormonale erau total necunoscute, fapt pentru care nivelul sintezei lor nu putea fi influenţat, ceea ce se înţelege de la sine.  

În schimb, în zilele noastre, cu ajutorul steroizilor anabolici se poate influenţa în mod decisiv nivelul hormonilor androgeni, fapt pentru care balanţa hormoni androgeni/hormoni estrogeni, înclină fără nici un dubiu în favoarea celor dintâi, dar intervine ceva. Acel ceva, la care făceam mai adineauri referire, nu este ceva benefic organismului, deoarece prin administrarea steroizilor, nivelul sintezei hormonilor androgeni la nivelul organismului, cunoaşte un proces de diminuare, fapt pentru care raportul sintezei hormonilor androgeni/ sintezei hormonilor estrogeni înclină din păcate în balanţa celor din urmă.  

Dacă problema se generalizează cu precădere în cazul încetării administrării steroizilor şi nu numai, ne vom confrunta cu o musculatură flască, ba  mai mult, ne vom confrunta cu aspecte structurale de tip feminin printre care amintim ginecomastia.  

Caracterisicile morfologice de tip feminin sunt strict condiţionate de către factorii genetici, fapt pentru care pot apărea atât la sportivii naturali cât şi în cazul întrebuinţării cu nemiluita a steroizilor anabolici.

Mulţi sportivi apelează la produse de tip anti-estrogeni (amintim aici doar câteva: Nolvadex, Arimidex sau Teslac), însă toate acestea pe lângă efecte benefice pe care scontează cei ce şi le administrează, au şi un întreg corolar de efecte secundare.  

PROBLEME (DE CÂND LUMEA)!  

Raportul hormonal inversat, pentru a scoate mai pregnant în evidenţă neajunsurile semnalate, nu este un apanaj exclusiv al zilelor noastre.

Din datele istorice avute la dispoziţie rezultă că încă din antichitate, grecii  se confruntau cu această problemă, ce le conferea anumite caracteristici morfologice feminine.  

Se presupune că însuşi filosoful antic grec, Aristotel, suferea de o anumită feminizare, cel puţin aşa rezultă din relatările fizicianului antic grec, Paulus Aegineta. Potrivit părerii acestuia, aceste caracteristici ar fi fost conferite de către depunerea cu prisosinţă a grăsimilor corporale şi printre altele, a descris cu lux de amănunte efectuarea unei intervenţii chirurgicale, ce-i drept primitive, privite prin prisma ochilor contemporanilor noştri, pentru îndepărtarea caracterisiticilor ce conferă feminizarea corpului unui bărbat.  

RELAŢIA TATĂ - FIU  

Nu este vorba de o incursiune în tainele vechiului testament, ci problemele sunt cât se poate de lumeşti. Faptul de a avea un nivel mai scăzut al sintezei testosteronului şi în acelaşi timp un nivel mai ridicat al sintezei cortizolului este un apanaj al înaintării în vârstă, căruia nu ne putem opune.  

Raporul mai scăzut al testosternului/estradiolului (acesta din urmă fiind cel mai activ estrogen) determină creşterea nivelului depunerilor grăsimilor în zona submamară.

Rezultatul final nu este ceva demn de admirat, deoarece nivelul grăsimilor subcutanate creşte semnificativ şi în plus, musculatura îşi pierde din vigoare.  

VÂRSTA ADOLESCENŢEI, PERIOADĂ DE RĂSCRUCE?  

Un raport necorespunzător de hormoni estrogeni/testosteron se semnalează adesea şi în rândul adolescenţilor. În momentul în care un adolescent se confruntă cu o adevărată erupţie a sintezei hormonale, orgnismul lui nu este pregătit din punct de vedere al asimilării cantităţii imense de testostern sintetizate deoarece nu are pregătite enzimele necesare metabolizării acestuia.  

Rezultatul este acela că, în aceste cazuri o anume enzimă denumită „aromatase”, a cărei sinteză cunoaşte o creştere semnificativă, ceea ce determină transformarea excesului de hormoni androgeni în hormoni estrogeni, iar rezultatele sunt prognozibile: o creştere în greutate semnificativă pe seama stratului adipos şi depuneri de grăsimi caracteristice în zona sânilor.  

În principiu aceasta este şi fenomenologia cu care se confruntă cei care apelează la steroizi anabolici în cantităţi mari, indiferent că sunt la vârsta adolescenţei sau că se apropie de hotarul vârstei înţelepciunii, deoarece organismul reacţionează de parcă s-ar mai confrunta încă o dată în plus cu vârsta adolescenţei.  

O creştere rapidă, asociată unei sexualităţi în plină dinamică, creşterea semnificativă a poftei de mâncare şi apariţia pustulelor (coşurilor) pe diferite părţi ale corpului şi în plus, o mai mare retenţie a apei în organism, sunt de acum simptome obişnuite acestei stări şi nu are rost să insistăm mult asupra lor.  

În marea majoritate a cazurilor de administrare a steroizilor anabolizanţi, punem ficatul, acest filtru natural în imposibilitatea de a gestiona în mod eficient cantităţile mari de testosteron pe care le administrăm.  

Faptul că se produce un dezechilibru în raportul hormonilor androgeni / estrogeni nu este un lucru îmbucurător, deoarece după cum am mai arătat, surplusul de testosteron administrat se transformă în hormoni estrogeni, care au în principal în cazul bărbaţilor, numai şi numai urmări negative, de nedorit.  

Faptul că în zilele noastre nivelul hormonilor estrogeni este mai crescut ca şi la generaţiile precedente, trebuie să ne dea la toţi de gândit, iar cercetătorii din domenii diferite trebuie să abordeze cu şi mai multă atenţie această problemă.  

Se cunoaşte că nivelul testosteronului scade dramatic iar al hormonilor estrogeni creşte pe măsură pentru a umple astfel vidul creat, datorită factorilor poluanţi ai mediului, toxinelor , ionilor grei, radiaţiilor de diferite provenienţe (electromagnetice, lărgirii breşei în ionosferă), dar şi diminuării numitelor băi de soare (expunere la soare, sau mai popular, lipsei efectuării plajei).  

 La acestea se mai adăugă „beneficiile”aduse de viciile la care suntem părtaşi, că deh, oameni suntem, respectiv consumul de alcool, fumatul, consumul de droguri, ceea ce azi, toate însumate au efect nefavorabil asupra nivelului sintezei testosteronului.  

„EŞTI CEEA CE MĂNÂNCI!”  

Alimentaţia (dieta) este marea necunoscută, cu care ne confruntăm cu fiecare ocazie. O doză calorică majoră cauzează îngrăşarea. Pe da altă parte în cazul vegetarienilor, un regim proteic slab determină o slabă sinteză a testosteronului, ceea ce în definitiv are la rândul ei influenţe nefaste asupra nivelului grăsimilor corporale.  

Anumite preparate alimentare, şi facem referire în cazul de faţă la preparatele pe bază de soia, produc un nivel al sintezei de estrogeni de asemenea factură încât periclitează fragilul echilibru al raportului hormonilor androgeni/estrogeni, în favoarea celor din urmă cu toate consecinţele ce decurg de aici. Deci, încă o dată, atenţie la ceea ce mâncaţi!  

HORMONI, ŞI IARĂŞI PÂNĂ LA SUPRASATURAŢIE, DESPRE HORMONI  

În acest intertitlu am dorit să sugerăm cititorilor noştri că în ultima vreme cu prisosinţă s-a generalizat o adevărată fobie a hormonilor, cu precădere în lumea culturismului, dar şi în lumea showbiz-ului, unde vedete, mai mult sau mai puţin ajunse pe poziţii de top, pentru merite deosebite, fac o întreagă propagandă pro şi contra hormonilor.  

Depinde din care parte a baricadei privim problema şi de aceea se impune să dobândim anumite cunoştinţe pentru a nu ne lăsa manipulaţi după direcţia din care bate vântul (a se citi anumite interese mai mult sau mai puţin ortodoxe în vederea promovării unor anumite produse-vezi în sprijinul acestei afirmaţii „binecuvântările” legate de proteinele din soia şi aici punem punct parantezei din lipsă de spaţiu căci altminteri nici o broşură întreagă nu ar fi de ajuns numai referitor la acest produs deosebit de... şi iar nemaipomenit de...).  

După acest scurt periplu introductiv pe firul Ariadnei ajugem la mult dezbătuta, poate şi contestata lume a suplimentelor alimentare. Cert este faptul că, în anii din urmă printre altele, suplimentele alimentare şi nu numai...au vizat creşterea conţinutului de prohormoni şi de asemenea creşterea nivelului sintezei hormonilor androgeni.

 Dar rezultatele nu au fost cele scontate, dimpotrivă a crescut nivelul sintezei hormonilor estrogeni şi aceasta din mai multe motive.  

Să căutăm deci, împreună să descoperim care ar putea fi cauzele ce au generat această stare de fapt. Nu garantăm faptul că vom reuşi pe deplin în demersul ce-l vom intreprinde, însă nici prea departe de adevăr nu ne vom situa.  

Spre exemplificare androstenedionul, de care am mai pomenit în articolele noastre, produce pe lângă testosteronul atât de necesar organismului masculin, cu precădere prin reconversia excesului de testosteron, şi un nivel inconvenabil de mare de hormoni estrogeni, despre a căror efecte nefaste nu mai are sens să amintim nici cu un cuvânt în plus faţă de ceea ce cunoaşteţi. Şi să ţinem totuşi cont că hormonii estrogeni au o acţiune (putere) relativ limitată.  

Prohormonii au o acţiune limitată, iar pentru a folsi o licenţă, putem să afirmăm, fără a ne face răspunzători de prea multe păcate lingvistice, că au o acţiune limitată în timp şi spaţiu, deoarece efectele de creştere a sintezei testosteronului au o delimitare foarte scurtă din punct de vedere temporal, iar ca spaţialitate, se localizează cu precădere în zona ficatului.  

Deci, revenind la nivelul ficatului, această adevărată „uzină vie”,  el se află în imposibilitatea de a prelucra imput-ul masiv de hormoni masculini (testosteron, în speţă), rămânând în sarcina organismului în ansamblu, să rezolve această problemă. Şi rezolvarea vine firesc „pe cale naturală”, căci afluxul abundent de testosteron este transformat în mare parte în hormoni estrogeni, hormoni ce au numai implicaţii nedorite, cu precădere asupra organismului bărbătesc.  

Ingerarea prohormonilor, este în sine o reacţie destul de brutală, sau cel puţin aşa o percepe organismul, fapt pentru care  se produce fără doar şi poate o blocare a glandelor hipofiză şi a hipotalamusului în aceeaşi măsură, fapt ce are consecinţe nefaste pe planul sintezei testosteronului în respectivul organism.  

Deci, rezumând pe scurt, avem aport extern prin ingerarea prohormonilor (să folosim o expresie din economie, adică din import), dar stagnează sau mai bine spus, descreşte nivelul sintezei proprii (iar revenind la economie, folosind un termen drag tuturor, scade producţia internă), fapt pentru care ulterior se ajunge la puternice dezechilibre hormonale, care ca într-un cerc vicios în care am pătruns cu bună ştiinţă, influenţează raportul hormonilor androgeni/estrogeni, înclinând balanţa în favoarea celor din urmă, hormoni care, cunoaşteţi deja...  

Administrarea anumitor prohormoni pe cale epitelială (cutanată, sau dacă doriţi prin aplicarea directă pe piele) este mai periculoasă, deoarece efectul de blocare al sintezei testosteronului este mai persistent şi implicit mai profund (puternic), fapt pentru care, se diminuează cu precădere la bărbaţi libidoul şi potenţa sexuală. Deci, atenţie!  

Prohormonii sub formă de spray sau de unguente (soluţii) ar trebui potrivit părerii noastre, care repetăm,  nu reprezintă cea mai autorizată voce în materie, să fie prohibite.

Cu riscul de a ne repeta, dar subliniem încă o dată faptul că, un nivel crescut al hormonilor estrogeni are influenţe nefaste mult mai puternice asupra musculaturii definite a unui culturist, decât asupra unei musculaturi comune, a unui anume individ care practică sau nu sportul.  

Dacă ajungem la subcapitolul consacrat combaterii (luptei) împotriva estrogenilor, putem spune fără nici o remuşcare, că administrarea medicaţiei, care are drept scop reducerea nivelului sintezei acestora,  îşi are şi nu rostul, deoarece organismul uman a fost astfel clădit încât să dispună de suficiente mijloace proprii prin care să se poată opune acestui veritabil asediu.  

Prin metabolizarea legumelor şi a zarzavaturilor cu frunze verzi se obţin cele mai bune rezultate pe frontul luptei împotriva „invaziei” hormonilor estrogeni.

Deci, pornind de la simplu la complex, iată că există un mijloc natural, la îndemâna tuturor, fără a genera probleme deosebite în ceea ce priveşte procurarea acestui ”antidot”. Iată, deci soluţia!  

DESPRE ANUMITE VERDEŢURI...  

Multe legume şi zarzavaturi, printre care varza mai bine cunoscută şi broccoli au un conţinut de „materie vie”, care are rolul de a preveni apariţia anumitor boli. Conţin de asemenea anumite substanţe precum indol-3-karbinol-t-ul, care are rolul de a se fixa de hormonii estrogeni şi ajută la eliminarea acestora pe cale urinară.  

Dacă estrogenii au scăpat de acest prim „baraj”, pe care-l reprezintă consumul regulat de legume-zarzavaturi proaspete, asociat enzimei indol-3..., atunci cu toată puterea noastră de convingere de care putem da dovadă şi cu toată sinceritatea ce ne caracterizează, putem să vă informăm că, de curând savanţii au descoperit o moleculă ”misterioasă” în legume, fiind vorba despre calciu d-glucorat. Deocamdată, atât despre calciu d-glucorat, deoarece se impune de la sine a se studia o perioadă mai îndelungată efectele lui benefice asupra organismului.  

CALCIU, DAR CE FEL DE CALCIU?  

Calciul d-glucorat în organism, se poate regăsi ca antidot, în vederea stăvilirii excedentului de beta-glucoronidază.  Organismul uman se poate debarasa de excedentul de hormoni estrogeni şi de toxine, în mod eficient, în cazul în care în ficat intervine acidul glucoromat, care le extrage din sânge. Astfel, beta-glucoronidaza le reduce din sânge, desfăcând legătura ce a luat naştere o dată cu extragerea acestora ca urmare a extragerii lor din sânge, când au intrat în combinaţie cu acidul  glucoromat. Cam acesta ar fi pe scurt, circuitul estrogenilor în organism.  

Acţiunea beta-betaglucoronidazei nu este una benefică, deoarece astfel se eliberează din nou hormonii estrogeni în organism, care ar intra iarăşi în circuitul sanguin, neexistând posibilitatea eliminării lor pe cale urinară, fapt ce dăunează creşterii volumului masei musculare şi mai cu seamă definirii masei musculare.  

Calciul-d-glucorat nu se numără printre cele mai importante suplimente nutritive, fapt pentru care nimeni nu a resimţit un deficit cronic. Se pare că, o doză zilnică de 400 miligrame este suficientă pentru a menţine la  un nivel relativ ridicat, capacitatea combativă a organismului împotriva  hormonilor estrogeni. Ca urmare, raţia de legume verzi trebuie ajustată apelând la suplimentele nutritive.  

ALTE „PRODUSE” ALE FARMACIEI VERZI ŞI NU NUMAI...  

Reprezintă elemente cardinale pe frontul luptei între cele două tipuri de hormoni.

În afara celor ce le vom aminti, o multitudine de alimente vin în sprijinul luptei între hormonii androgeni şi estrogeni, în vederea reducerii celor din urmă şi a mai bunei gestionări a resurselor de testosteron.  

ZINCUL: Acest mineral este indispensabil funcţionării hormonilor. Cu toate că foarte rar se semnalează deficite cronice ale acestui mineral, touşi în cazul bărbaţilor adulţi s-a constatat în repetate prilejuri că nivelul zincului din organism este înjumătăţit, comparativ cu ceea ce era cu douăzeci de ani în urmă.  

Mulţi indici confirmă un deficit de zinc în organism, printre care amintim apariţia, dar mai ales perpetuarea stărilor de stres, care sunt un atribut al contemporaneităţii.  

Dacă în schimb, consumăm anumite plante, ce cresc pe soluri sărace în zinc, şi acestea au o anumită înrâurire asupra deficitului acestui mineral în organism.  

Consumul suplimentelor alimentare ce conţin zinc este o modalitate optimă de a rezolva problema deficitului de zinc din organism şi la urma urmei, dacă stăm să analizăm corect, nici nu este foarte scump. În acest sens recomandăm întrebuinţarea produsului ZMA ANABOLIC, produs al  firmei NUTREND,  comercializat de către firma Pro Nutrition, produs ce reprezintă o combinaţie optimă de minerale: zinc, magneziu şi vitamina B6, care dă rezultate deosebite în ceea ce priveşte creşterea pe cale naturală a nivelului testosteronului, asociat cu generarea factorului de creştere al insulinei IGF-1, care printr-o fericită asociere duc împreună la creşterea masei şi forţei musculare, îmbunătăţind pe acestă cale eficienţa antrenamentelor cu greutăţi efectuate.  

ULEIUL DE IN  

Acest ulei cu efecte de-a dreptul miraculoase a fost întrebuinţat în medicina populară românească încă din timpuri imemoriabile, cu rezultate deosebite în combaterea anumitor boli.  

Uleiul de in conţine acidul alfa-linoleic, care face parte din familia acizilor omega-3. Conţinând un element cunoscut sub denumirea de lignam, care are un caracter de prevenire şi vindecare a diferitelor umflături, abcese şi chiar noduli, fapt pentru care în cazul femeilor, cu precădere prezintă un deosebit avantaj practic în lupta pentru prevenirea apariţiei nodulilor la nivelul sânilor.  

Pentru a ajunge şi mai ales, pentru a menţine în organism un nivel optim al hormonilor estrogeni, uleiul de in este benefic, fiind indicat a se administra chiar şi cu caracter preventiv.  

Uleiul de in se află în cantităţi corespunzătoare, suficient de mari în seminţele de in, seminţe ce se comercializează de către magazinele cu produse naturiste ce au apărut în ultima vreme şi care înlocuiesc cu succes fosta reţea Plafar.  

Se pune problema cum se administrează în mod optim uleiul de in, iar recomandarea noastră este aceea de a se amesteca aceste seminţe de in cu fulgi de ovăz, în momentul în care consumaţi la micul dejun fulgi de cereale, iar necesarul de zinc dobândit pe această cale este suficient pentru întreaga zi, indiferent de volumul activităţilor fizice şi intelectuale ce le desfăşurăm.  

IZOFLAVONOIDELE  

Acest produs naturist se poate asemăna cu medicamentul cunoscut sub denumirea de Clomid, cel puţin din punctul de vedere al efectelor ce le induce, fiind un estrogen slab ce duce în eroare receptorii estrogenilor din organism, iar pe această cale se stăvileşte secreţia propriilor estrogeni ai organismului, în linii mari asemănându-se efectul cu al vaccinurilor care au menirea de a produce anticorpii necesari luptei cu succes împotriva agenţilor patogeni pentru care s-au inoculat.  

Izoflavonoidele se găsesc în izolatul de soia în cantităţi mari, deci, în sfârşit nota bene pentru soia, domnilor, dar în cantităţi şi mai mari se găsesc în suplimentele alimentare.  

OUL ÎNTREG  

Nu vom face referire în acest caz la cunoscuta butadă în care se punea întrebarea: ce-a fost mai întâi oul sau găina?, şi cu atât mai puţin vom face aluzie la oul lui Columb, căci cu el sau fără el America oricum a fost descoperită de ceva timp, iar astăzi marea majoritate a suplimentelor alimentare, cu sau fără voinţa celor din U.E. vin de pe noul continent (dacă nu în mod direct măcar sub formă de know-how).  

Ne vom referi pe scurt şi la obiect la banalul ou de găină, ce se întâlneşte pretutindeni. Având în vedere că, colesterolul este un hormon foarte răspândit, el are o influenţă majoră asupra sintezei testosteronului, fiind asociat pietrei de temelie a sintezei testosteronului, fapt pentru care ouăle întregi mixate sau nu, trebuie să facă parte din meniul culturiştilor.  

FIBRELE VEGETALE  

Fibrele vegetale cu precădere se asociază unor grăsimi în procesul digestiei, fapt pentru care au un rol determinant în eliminarea acestora din traiectul gastro-intestinal.  

Pe lângă acest aspect, fibrele vegetale mai au şi un alt rol major de jucat pe scena metabolismului, rol ce constă alături de eliminarea prin defecaţie a grăsimilor din corp, şi în eliminarea pe aceeaşi cale a hormonilor estrogeni ce se găsesc în exces la un anume moment dat.  

Având în vedere importanţa fibrelor vegetale şi în contextul dat nu am precizat nimic despre meritul lor în prevenirea apariţiei cancerului de colon, referindu-ne doar la cele două aspecte care sunt eliminarea grăsimilor şi estrogenilor, rezultă importanţa acestora în metabolismul uman în general şi al culturiştilor în special.  

CÂTEVA CUVINTE REFERITOARE LA PLANTELE MEDICINALE  

Nu ne-am propus în cele ce urmează să ţinem neaparat un curs de botanică, însă „nevoia îl învaţă pe om cât zece facultăţi” spunea mult hulitul Lenin şi acesta se pare că ar fi printre puţinele adevăruri ale marxism-leninismului. În această lumină facem şi scurta noastră incursiune în lumea cu atâtea necunoscute pentru omul contemporan, al plantelor medicinale.

Toate plantele amintite, cu toate că unele sunt de cultură, au un rol major în stăvilirea, în optimizarea sintezei hormonilor estrogeni, criteriu potrivit căruia au fost selectate şi analizate în rândurile ce urmează.  

AVENA SATIVA (OVĂZUL)

Efectele afrodisiace, de creştere a libidoului sexual al ovăzului sunt cunoscute din timpuri imemoriabile şi ceea ce se cunoaşte cu precădere începând din contemporaneitate este faptul că, ovăzul măreşte sinteza testosteronului, ca urmare este indicat a se consuma chiar şi în cazul în care dintr-o nefericită întâmplare am făcut apel la steroizii anabolizanţi şi am întrerupt administrarea acestora. Avantajul deosebit îl reprezintă faptul că este o plantă indigenă şi se comercializează şi sub formă de fulgi, ceea ce reprezintă un avantaj şi mai mare, constând în uşurinţa administrării acestuia.  

MUIRA PUAMA

Această plantă exotică are un rol major, determinant în eliberarea testosteronului legat. Testosteronul aflat în formă inactivă, este incapabil de a produce reacţii anabolice în organism. Pe măsura înaintării în vârstă, hormonii  feminini  se activează din ce în ce mai mult iar prin globulinele de fixare, fixează din ce în ce mai mult testosteron, făcându-l din ce în ce mai inactiv (ineficient).

Cu toate că, nu se dispun de date ştiinţifice complete, muira puama, are un rol determinant în desfăşurarea reacţiilor amintite, în favoarea testosteronului.  

URZICA

Banala şi mult hulita urzică este un izvor nesecat de minerale. Are efecte asemănătoare muirei puama, pe lângă acest efect benefic mai are ceva în plus: împiedică sinteza prolactinei (hormon specific feminin).  

TRIBULUS TERRESTRIS

Această plantă stimulează sinteza hormonului luteinizant (LH), care este asociat ţinerii sub control a sintezei foliculinei (FSH), iar în acest caz ne confruntăm cu creşterea sintezei testosteronului şi scăderea în proporţie aproape identică a sintezei hormonilor estrogeni.

Fără saponină şi protodiocsină, conţinută în proporţii rezonabile, tribulus terrestris se află în incapacitate de a-şi manifesta pe deplin efectele benefice, fapt pentru care trebuie avut în vedere ce fel de plante recoltăm, când anume şi mai ales cum le păstrăm. Aceleaşi probleme referitoare la calitatea plantelor se ridică şi dacă ele ne parvin pe calea achiziţiei.  

COLEUS FORSKOHLII

Stimulează secreţia  mai multor hormoni, printre care amintim, T3 (hormon tiroidian), a cărei secreţie o stimulează, ceea ce determină ţinerea sub control a raportului hormoni androgeni/hormoniestrogeni, fapt care-i conferă o importanţă deosebită.  

SCAIUL VÂNĂT

Pentru o bună funcţionare a ficatului, cu toate efectele adiţionale ce decurg din aceasta, asupra sintezei şi raportului hormonal din organism, este considerat pe bună dreptate drept motorul stimulării hormonale.  

REZUMAT  

Din păcate, nu pe toată lumea Mama Natură ne-a înzestrat prin filieră genetică, cu un nivel înalt al sintezei testosteronului, ceea ce ar reprezenta una dintre caracteristicile fundamentale necesare practicării sportului de performanţă şi în special a culturismului.  

În afară de acest fapt mai există un cerc vicios format din nivelul înalt al grăsimilor corporale şi al balanţei estrogenilor sau/şi invers, depinde din ce punct de vedere abordăm problematica în cauză. Dar, indiferent de cum ar fi raportul hormonilor androgeni/estrogeni, cu toate că de dorit ar fi să încline balanţa în favoarea celor dintâi, urmând nu ad-literam recomandările ce vi le-am făcut prin intermediul prezentului articol, care nu a putut şi nici nu şi-a propus să trateze problema hormonilor în mod exhaustiv, veţi obţine totuşi o ameliorare, o îmbunătăţire a activităţii hormonale, ceea ce vă şi dorim şi nu oricum, ci pe cale naturală, fără nici un fel de eventuale efecte secundare nedorite.  

Înarmaţi cu cunoştinţele dobândite aveţi reale şanse să trimiteţi estrogenii la colţ, să rămână pe veci în pătrăţica lor. Nu ne mai rămâne decât să vă urăm, mult succes!  

MUSCLE MAGAZIN NR. 36 (2004) PG.36-40.

  
InformaţiiArticole ProLife


Utilitatea articolului
Acest articol a fost notat de vizitatori cu nota medie .


Scrie un comentariu
Nu aveti posibilitatea de a adauga comentarii! Vă mulţumim

Ultimele link-uri adăugate
shopmania.ro
Piscine Ecologice
Revista LYL
Suplimente Nutritive
Nutrex Research
Muscle Asylum Project
Syntrax Innovations
Anabolic Xtreme
www.gasparinutrition.com
www.maxfitmag.com

ISO 9001
ISO 9001

ProNutrition VitaLife Nature's Best MadMax Nutrend USA Natural Max Performance BSN MuscleTech Jasper Syntrax Gaspari Nutrition
 
promovat si listat in directoarele web
  Medicina Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Smartbuy.ro - preturi si comparatii Addsite:: Magazine online - Sport TRAFIC TRIPUL - Directo Web Promovare Web ClickLink.ro Director Web Romanian Top66 jocuri Director Web Romania Acid Links - director web Adauga site in top online sanatate familie intretinere Cazare Predeal Adevarate.Net Poliamida Director Web AdSmarty Web Design Desene de colorat Bloogle Director Web ClickLink.ro Director web romania dotro.cn Promovat de Red-Web Dot Romania Director Web dYr.ro Reviste eLinks.ro Cel mai cuprinzator director romanesc Fier forjat Informatii in timp real www.realtimeinfo.ro Director web Director Web SEODIR SEO Romania Pagina indexata de motorul de cautare Romanesc  indexsite Director Web Inscrie.com Medicamente LinkPlus Siteuri