Pagina principala  |    Forum  |    Despre Noi  |    Contact  |    MAGAZIN  |    PRODUSE LA PROMOTIE
ro en fr de hu it

<< Septembrie 2017 >>
  Lu. Ma. Mi. Jo. Vi. Sa. Du.
>  0  0  0  0 1 2 3
> 4 5 6 7 8 9 10
> 11 12 13 14 15 16 17
> 18 19 20 21 22 23 24
> 25 26 27 28 29 30  0


PROHORMONII

Prohormonii reprezintă grupul cel mai controversat de produse aparţinând familiei suplimentelor alimentare, reprezentând un succes notabil al anilor 90. Se cunoaşte faptul că aceste produse se transformă prin reacţii biochimice în hormoni anabolici. Acesta este motivul invocat pentru a fi întrebuinţate, ca atare ele refac rezervele de testosteron din organism, secătuite în urma efectuării antrenamentelor intensive sau datorate vârstei înaintate. Dozată corect şi administrată conform instrucţiunilor în vigoare, stabilite de către producător prohormonii au menirea de a asigura o creştere de masă musculară corespunzătoare, o recuperare post-antrenament rapidă şi creşterea capacităţii sistemului imunitar al sportivilor care sunt predispuşi supraantrenamentului.


Se ridică în mod firesc câteva întrebări şi anume:


De ce anume se face atâta reclamă acestor produse?

Prohormonii sunt suplimente alimentare “miraculoase” care culturiştilor naturali le trezeşte speranţe să obţină rezultate (efecte) asemănătoare steroizilor anabolici, oare chiar aşa o fi? Care sunt argumentele ştiinţifice ce pledează în favoarea lor?


Se situează ei în cadru legal,ori sunt prohibiţi?


Iată doar câteva semne de întrebare care planează asupra prohormonilor, iar în cele ce urmează vom căuta să le lămurim pe rând.


Înt-adevăr asupra prohormonilor planează o adevărată confuzie. Nici mass-media şi nici firmele producătoare şi importatoare ale unor asemenea produse nu au clarificat această ”chestiune arzătoare” în totalitate. A trebuit, din nefericire să survină incidentul Mark Moguire, care a aruncat problema în alte dimensiuni existenţialiste. Cu toate că, în urma cazului semnalat suplimentele alimentare, cel puţin din punct de vedere pur formal au ieşit şifonate, efectul asupra publicului consumator a fost atipic. ANDROSTENEDION-ul incriminat, nu numai că a pierdut din popularitate, ci dimpotrivă a câştigat o nişă de piaţă mai mare decât a avut înainte de această mediatizare.


Tendinţa generală este de a se consuma “Andro” fără să existe vreo oprelişte legală în imensa majoritate a ţărilor civilizate, inclusiv la noi în România. Faptul mediatizat de presă la timpul respectiv, ca urmare s-a transformat într-un adevărat eşec, deoarece produse din gama aceasta se vând cu succes pe toate meridianele globului.


Oare de ce? Simplu. Reclama-i sufletul comerţului, iar reclama manipulează publicul consumator şi în aceeaşi măsură, reclama reprezintă pentru firma producătoare ori importatoare de suplimente alimentare oportunitatea prin care se intră în posesia filonului de aur reprezentat de comerţul atractiv cu aceste produse.

 

Aspecte teoretice legate de prohormoni

Se pune întrebarea, care este substratul argumentaţiei ştiinţifice al prohormonilor?


Prohormonii sunt “antemergători” ai homonilor, hormoni pe care cu toţii îi cunoaştem.


Aceasta este dovada că, administrându-ne prohormoni aceştia se vor transforma în hormoni androgeni printr-un şir de procese care care urmează în linii mari procesul natural de sinteză al acestor hormoni. Aceşti hormoni sunt benefici atât

pentru creşterea masivă a masei musculare cât şi pentru a scăpa de suprulsul ponderal. Cel mai important dintre aceşti hormoni este binecunoscutul testosteron. A-ţi administra testosteron, indiferent pe ce cale sau alte substanţe care să stimuleze nivelul secreţiei acestui hormon este, în multe regiuni fapt prohibitiv, dar nu şi la noi în România, fapt pentru care la noi, cei care iau prohormoni, obţinând rezutate asemănătoare celor ce folosesc steroizi anabolici sunt consideaţi “culturişti naturali”, fapt ce nu are nici un sens din punct de vedere etic a fi dezbătut.


Care este realitatea?

Multe dintre produsele incluse în genericul grupului prohormonilor suprasolicită ficatul, această adevărată “uzină chimică” a organismului, iar efectul de stimulare al secreţiei hormonilor rămâne în discuţie.

O secreţie sporită a hormonilor androgeni este benefică creşterii masei musculare, fapt ce nu poate fi asigurat, însă pe termen lung, iar anumite studii de specialitate au confirmat faptul că există şi anume efecte secundare pe termen mediu şi lung legate de o accelerare a sintezei testosteronului datorită faptului că, testosteronul în exces faţă de nevoile organismului este transformat în hormoniestrogeni, în hormoni feminini, în speţă în cortizol, cortizol ce are numai efecte poztive asupra creşterii masei musculare nu dezvoltă, ci dimpotrivă…fapt ce dovedeşte că hormonii acţionează în organism pe cale ”naturală”.


Caracteristicile generale ale prohormonilor:


Înainte de a specifica care sunt caracteristicile individuale ce departajează prohormonii, unii de alţii se impune a preciza care sunt caracteristicile lor generale.


Androgenii reprezintă tipul de produse/substanţe care pot să producă creşterea masei musculare. Pot de asemenea creşte pilozitatea corporală, sunt responsabile de apariţia acneelor şi de asemenea de agravarea tonalităţii vocale. De asemenea duc la sporirea sintezei testosteronului şi al nardrolonului, într-o măsură asemănătoare, sporesc din păcate nivelul sintezei hormonilor estrogeni, hormoni feminini, ca atare, care cum am mai arătat dăunează procesului creşterii masei musculare, ba dimporivă stimulează declanşarea catabolismului muscular.


Spre exemăplificare, crescând brusc, masiv nivelul sintezei testosteronului, o parte din aceşti hormoni neîntrebuinţaţi de către organism se transformă prin procedeul cunoscut de “aromatizare” în cortizol, iar acest fapt se cunoaşte, inclusiv din relatarea noastră ce efecte are asupra musculaturii. Aceşti estrogeni la bărbaţi produc ginecomastia prin hipertrofierea regiunii mamare. Un alt aspect, demn de semnalat este creşterea nivelului DHT-ului, ca în cazul administrării steroizilor anabolici. Crescând nivelul DHT-ului acest fapt afectează grav glanda prostatei putând duce la îmbolnăvirea ei, semnalându-se cazuri de apariţie a adenomului (cancerului) de prostată.


Aşezarea în balanţă a prohormonilor.

1. Ficatul şi ineficienţa administrării acestor substanţe.

Problema intoxicării ficatului şi ineficacitatea prohormonilor este determinată de cantitatea mare de capsule ce trebuie administrată. O dată ce capsulele în cauză sunt ingerate ele sunt dizolvate de tractul gastrointestinal şi absorbite prin peretele intestinului subţire, iar de aici prin sistemul circulator ajung în ficat. O cantitate infimă din aceşti prohormoni sunt, însă metabolizaţi în folosul organismului.


Acest fapt are repercursiuni asupra ficatului, deoarece pentru a absorbi o cantitate de 10 mg de prohormoni este necesară ingerarea a 100-200mg din aceste substanţe.


Oare ce efort reprezită faptul semnalat pentru ficat?


Alte metode de administrare.


Până către zilele noastre unica modalitate de administre a pohormonilor era pe cale orală sub forma capsulelor.


Acum, odată cu evoluţia semnalată la nivelul industriei farmaceutice şi în domeniul medical, există şi alte alternative de administrare, precum: sub formă de plasture aplicat pe piele,sublingual sub formă de picături, spray-ri care permit ihalarea sub formă de aerosoli şi chiar sub formă de supozitoare şi de ce nu am aminti faptul că se pot administra şi sub formă de injecţii intramusculare. Fiecare metodă de administrare are avantajele şi dezavantajele sale pe care nu le vom comenta.


Deci, acestea sunt metodele alternative de administrare a prohormonilor, iar firmele de suplimente alimentare ”se joacă” căutând să dibuie care ar fi metoda cea mai bună de administrare şi nu în ultimă instanţă să reducă preţul respectivelor poduse pentru a le face cât mai atractive pe piaţa suplimentelor alimentare, în vederea trecerii la consumul de masă, binînţeles acolo unde acest gen de produse nu este prohibitiv.

Unele dintre metodele de administrare sunt într-advăr mai puţin eficiente decât altele şi mai puţin dăunătoare decât cea tradiţională de administrare sub forma capsulelor, eficacitatea lor depinzând de cantitatea de substanţă activă indusă în organism, dar cu toate acestea există şi aspecte mai puţin plăcute, cum ar fi spre exemplu aplicarea acestora sub forma supozitoarelor. Trebuie să dăm dovadă de foarte multă prudenţă în cee cepriveşte administrarea acestor produse, pentru ca, cazul McGuire să constituie o excepţie de la regulă.


Efectele prohormonilor pe termen lung


Cu toate că, observaţiile efectuate asupra culturiştilor până în prezent nu ne îndreptăţesc să tragem concluzii pripite, trebuie însă să semnalăm că acest gen de produse a fost folosit de către atleţii gemani ai anilor 60 aplicate sub forma aerosolilor ceea ce, în timp a dus la apariţia leziunilor foselor nazale şi ale mucoasei nazale.


În general, culturiştii indiferent de modul de adminoistrare respectă dozajul indicat de producător şi ce-i Irept nici publicţiile e specialitate nu au semnalat aspecte de genul celui mai sus menţionat, în bună parte şi datorită faptului că publicaţiile din domeniul culturismului şi fitnessului se află în patronajul firmelor producătoare de suplimente alimentare şi atunci n-ar exista nici o logică să-şi taie singuri craca de sub picioare. Ne învâtrtim deci într-un cerc vicios! Singura alternativă este să dăm dovadă de vigilenţă!

  
InformaţiiArticole ProLife


Utilitatea articolului
Acest articol a fost notat de vizitatori cu nota medie .


Scrie un comentariu
Nu aveti posibilitatea de a adauga comentarii! Vă mulţumim

Ultimele link-uri adăugate
shopmania.ro
Piscine Ecologice
Revista LYL
Suplimente Nutritive
Nutrex Research
Muscle Asylum Project
Syntrax Innovations
Anabolic Xtreme
www.gasparinutrition.com
www.maxfitmag.com

ISO 9001
ISO 9001

ProNutrition VitaLife Nature's Best MadMax Nutrend USA Natural Max Performance BSN MuscleTech Jasper Syntrax Gaspari Nutrition
 
promovat si listat in directoarele web
  Medicina Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Smartbuy.ro - preturi si comparatii Addsite:: Magazine online - Sport TRAFIC TRIPUL - Directo Web Promovare Web ClickLink.ro Director Web Romanian Top66 jocuri Director Web Romania Acid Links - director web Adauga site in top online sanatate familie intretinere Cazare Predeal Adevarate.Net Poliamida Director Web AdSmarty Web Design Desene de colorat Bloogle Director Web ClickLink.ro Director web romania dotro.cn Promovat de Red-Web Dot Romania Director Web dYr.ro Reviste eLinks.ro Cel mai cuprinzator director romanesc Fier forjat Informatii in timp real www.realtimeinfo.ro Director web Director Web SEODIR SEO Romania Pagina indexata de motorul de cautare Romanesc  indexsite Director Web Inscrie.com Medicamente LinkPlus Siteuri