Pagina principala  |    Forum  |    Despre Noi  |    Contact  |    MAGAZIN  |    PRODUSE LA PROMOTIE
ro en fr de hu it

<< Septembrie 2017 >>
  Lu. Ma. Mi. Jo. Vi. Sa. Du.
>  0  0  0  0 1 2 3
> 4 5 6 7 8 9 10
> 11 12 13 14 15 16 17
> 18 19 20 21 22 23 24
> 25 26 27 28 29 30  0


INTENSITATEA ANTRENAMENTULUI AEROB
Ca si in cazul antrenamentelor de forta, acesta este cel mai important parametru pe care trebuie sa il avem in vedere in alcatuirea programului de antrenament. Intensitatea reflecta necesarul energetic pentru exercitii, cantitatea de oxigen consumat si cheltuiala calorica.

Si in cazul antrenamentelor aerobe se aplica principiul suprasolicitarii, care se traduce prin cresterea progresiva a efortului depus, pentru a se obtine un raspuns adaptativ din partea organismului. Adica va trebui sa ne antrenam cu o intensitate superioara celei utilizate in activitatile din viata curenta, pentru a obtine un raspuns din partea organismului. Adica va trebui san e antrenam cu o intensitate superioara celei utilizate in activitatile din viata curenta, pentru a obtine un raspuns din partea organismului. Pentru o persoana sedentara, la inceput chiar mersul pe jos intr-un ritm sustinut poate constitui un exercitiu aerob suficient de puternic.

Frecventa cardiaca (pulsul) creste in proportie directa cu intensitatea exercitiilor, de aceea se foloseste in mod curent pentru a acest parametru.

Masurarea frecventei cardiace din timpul antrenamentelor este o metoda simpla de apreciere a intensitatii antrenamentului. Trebuie totusi sa nu scapati din vedere modul prin care se obtine cresterea frecventei cardiace, fiindca nu orice tip de antrenament are capacitatea de a imbunatati fitnessul aerob. De exemplu, antrenamentul cu greutati creste frecventa cardiaca, insa muschii nu sunt implicati in efort decat perioade 20-30 de secunde, adica un timp prea scurt pentru a produce modificari la nivelul metabolismului oxidativ in muschi.

Studiile au aratat ca, pentru a se obtine modificari la nivel metabolic, este nevoie ca antrenamentul sa depaseasca un prag minim. Acest prag poarta numele de prag aerob si depinde de nivelul de antrenare al individului. Astfel, pentru a obtine beneficii de la programul de antrenament, un individ neantrenat va avea nevoie de un nivel mult mai redus al intensitatii efortului fizic decat un sportiv cu experienta.

A fost definita si o limita superioara a intensitatii antrenamentului, fiindca s-a observat ca daca se depaseste un anumit nivel, nu se mai obtin rezultate suplimentare. Aceasta limita superioara (sau pragului lactatului). Odata ce intensitatea antrenamentului devine atat de ridicata incat organismul nu mai este capabil sa produca energie pe cale aeroba, acidul lactic incepe sa se acumuleze si fitnessul aerob nu mai este imbunatatit.

Daca ne antrenam mai aproape de limita inferioara a acestui interval, vom beneficia de ameliorarea metabolismului grasimilor si modificari la nivelul fibrelor cu contractie lenta, in timp ce antrenamentul aproape de nivelul superior va induce recrutarea fibrelor cu contractie rapida si beneficii la nivel cardiovascular.

Iata cum va puteti determina singuri nivelul optim al intensitatii antrenamentelor, adica asa-numita zona de eficienta a antrenamentului in care, daca va incadrati, va veti bucura de efectele benefice ale efortului fizic aerob. Zona de eficienta a antrenamentului se exprima ca un procent din frecventa cardiaca maxima estimate. Acest parametru se determina scazand varsta in ani din 220. Pentru a afla limitele zonei de eficienta a antrenamentului, va trebui sa calculate doua valori in procente, si sa le incadrati in indicatiile urmatoare.

In exemplul dat persoana de 20 de ani, daca va dori sa faca un efort cu intensitate medie, va trebui sa isi mentina frecventa cardiaca in limitele a 140-170 batai pe minut.

Acest lucru se face simplu, masurand pulsul la artera radiala (incheietura mainii) sau la artera carotida (gat), dar mai multe din aparatele de antrenament cardio moderne au posibilitatea de a monitoriza permanent frecventa cardiaca.

In timp, nu va mai fi nevoie de aceste masuratori pentru ca va veti invata sa va apreciati la ochi nivelul intensitatii efortului depus. Deoarece aceste estimari nu coincide totdeauna cu realitatea din teren, trebuie sa aveti in vedere si perceptia nivelului de efort, adica ceea ce simtiti cand va antrenati. Astfel, daca resimtiti prea puternic efortul, reduceti din intensitate, iar daca vi se pare prea lejer, mai cresteti intensitatea.

Sursa: "Super Fit", Dr. Serban Damian
  
Informaţii


Articole ProLife


Linkuri

Utilitatea articolului
Acest articol a fost notat de vizitatori cu nota medie .


Scrie un comentariu
Nu aveti posibilitatea de a adauga comentarii! Vă mulţumim

Ultimele link-uri adăugate
shopmania.ro
Piscine Ecologice
Revista LYL
Suplimente Nutritive
Nutrex Research
Muscle Asylum Project
Syntrax Innovations
Anabolic Xtreme
www.gasparinutrition.com
www.maxfitmag.com

ISO 9001
ISO 9001

ProNutrition VitaLife Nature's Best MadMax Nutrend USA Natural Max Performance BSN MuscleTech Jasper Syntrax Gaspari Nutrition
 
promovat si listat in directoarele web
  Medicina Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Smartbuy.ro - preturi si comparatii Addsite:: Magazine online - Sport TRAFIC TRIPUL - Directo Web Promovare Web ClickLink.ro Director Web Romanian Top66 jocuri Director Web Romania Acid Links - director web Adauga site in top online sanatate familie intretinere Cazare Predeal Adevarate.Net Poliamida Director Web AdSmarty Web Design Desene de colorat Bloogle Director Web ClickLink.ro Director web romania dotro.cn Promovat de Red-Web Dot Romania Director Web dYr.ro Reviste eLinks.ro Cel mai cuprinzator director romanesc Fier forjat Informatii in timp real www.realtimeinfo.ro Director web Director Web SEODIR SEO Romania Pagina indexata de motorul de cautare Romanesc  indexsite Director Web Inscrie.com Medicamente LinkPlus Siteuri