Pagina principala  |    Forum  |    Despre Noi  |    Contact  |    MAGAZIN  |    PRODUSE LA PROMOTIE
ro en fr de hu it

<< Septembrie 2017 >>
  Lu. Ma. Mi. Jo. Vi. Sa. Du.
>  0  0  0  0 1 2 3
> 4 5 6 7 8 9 10
> 11 12 13 14 15 16 17
> 18 19 20 21 22 23 24
> 25 26 27 28 29 30  0


proliferomania.ro  Pagina principală / Articole / Hormoni
MITURI SI ADEVARURI DESPRE DHT (DIHIDROTESTOSTERON)
O considerabilã dilemã a zilelor noastre este consacratã problemei referitoare la hormoni si steroizi. Desigur, problema ce-i intereseazã pe marea majoritate a persoanelor este aceea referitoare la estrogeni si la efectele secundare ale lor. Oricum sunt multe probleme referitoare la DHT (dihidrotestosteron). Oamenii au prejudecãti referitoare la anumiti estrogeni, care potrivit pãrerii lor nu servesc la absolut nimic, ci dimpotrvã produc o crestere neasteptatã a prostatei si cãderea pãrului. Cazul este, însã mult mai complex, în realitate.

DHT-ul este unul dintre acei hormoni, dupã cum îi judecãm , buni sau rãi, depinde din ce punct de vedere îl privim, care este din pãcate neînteles. Pentru cea mai multã lume, DHT-ul nu este alceva decât ceea ce într-adevãr este în fond, benefic sau mai putin benefic, fapt pentru care multi cautã sã-i diminueze efectele , dacã nu chiar sã-l elimine din corp.

Pentru multi altii însã, tinerea sub control a nivelului DHT-ului reprezintã o problemã de prudentialitate. Cunoscând, deci datele minimale prezentate, veti sti de ce parte a baricadei vã veti situa.

ESTE TESTOSTERONUL UN PROHORMON?

Cea mai mare cantitate dintre secretiile androgene este revendicatã de cãtre testosteron. Testosteronul este secretat în testicule, având un rol bine determinat. În majoritatea corpului, în schimb, semnalulul androgen nu este transportat de cãtre testosteron. În tesuturi, care includ, creierul, organele genitale - deci peste tot în afarã de muschii scheletici, activitatea androgenã este consacratã acestui hormon activ, DHT, datoritã enzimei 5 alpha redusã. (5-Ar). Enzima 5-Ar, este concentratã din abundentã în toate zonele corpului, cu exceptia muschilor scheletici. În zona sus-amintitã sunt putini hormoni, care sã stimuleze receptorii androgeni.

În schimb, ei sunt transformati în DHT, în momentul interactiunii receptorilor. Aceastã transformare serveste unei importante functii biologice a tesuturilor. Ca urmare, DHT-ul este cel mai puternic hormon androgen, mai puternic chiar si decât testosteronul. El stimuleazã de 3-5 ori mai mult receptorii androgeni. Spre exemplificare, în pseudohermafroditism, care se datoreste lipsei acute de testosteron, nivelul stimulãrii androreceptorilor este de 3-5 ori mai rapid decât în mod uzual. Ingerarea DHT-ului, înainte de a se forma acesta pe cale naturalã, produce modificãri psihice demne de luat în seamã.

Deficienta congenitalã de 5-AR, are implicatii deosebite asupra pseudohermafrodismului. Acesta este un fapt neobisnuit, care, spre exemplificare, în Republica Dominicanã, demonstreazã cã sunt multi nou-nãscuti, care nu au enzima 5-Ar. Acesti subiecti au caracteristici genitale foarte ambigue iar la o anumitã etapã se dezvoltã întrunind caracteristici feminine.

La vârsta pubertãtii ajung la un nivel al testosteronului apropiat de cel normal, dar nivelul pãrului pubian este slab dezvoltat, la fel ca si celelalte caracteristici masculine, în spetã, dezvoltarea prostatei si a penisului. Libidoul (dorinta sexualã) este peste mãsurã afectatã.

TESTOSTERONUL ESTE HORMONUL ANDROGEN ÎN MUSCULATURÃ

Muschii scheletici sunt dependenti de hormonii androgeni în mãsurã mai mare decât oricare altã grupã de muschi. Continutul limitat de 5-AR, potenteazã dezvoltarea DHT-ului în musculaturã. În plus DHT-ul format este omniprezent în sânge, irigând pe aceastã cale sistemul muscular iar dezvoltarea sa este conditionatã de o altã enzimã, denumitã 3-alpha-hydroxisteroid reductor (3a-HSD).

Ca urmare, în musculaturã, testosteronul este primul hormon activ androgen, din punct de vedere al importantei. Acest fapt nu înseamnã, însã cã administrând pe cale externã DHT, putem obtine automat un efect androgen imediat.

Existã o relatie de proportionalitate între cantitatea relativ limitatã de DHT din organism, în spetã din musculaturã, si cantitatea de testosteron. Acesta din urmã este determinat de producerea enzimei 3a-HSD, într-o proportie limitatã în procesul de metabolizare a altei enzime, respectiv a lui 5-alpha androston-3a, 17b. Prin blocarea acesteia din urmã, DHT-ul declanseazã un puternic efect anabolic la nivel muscular.

Este foarte important a se retine faptul cã, testosteronul este un hormon androgen activ din muschi si cu toate acestea are un efect anabolic relativ limitat, care trebuie luat în considerare.

La nivelul sistemului nervos central, testosteronul produce o crestere semnificativã a rezistentei psihice, psihologice si mai cu seamã fizice a organismului diminuând stresul si nu în ultimul rând mentine functiile sexuale si libidoul (apetitul sexual), la un nivel corespunzãtor.

EFECTUL ANTI-ESTROGEN AL DHT-ULUI:

O importantã functie a DHT-ului în corp este determinatã de efectul antagonic al acestui estrogen. Drept urmare, multi bãrbati cãrora li s-a administrat produsul farmaceutic PROSCAR, au avut de suferit datoritã dezvoltãrii ginecomastiei, aceasta datorându-se reducerii efectului protector al DHT-ului, respectivii subiecti suferind pe aceastã cale de anumite aspecte de efeminizare.

Cum îsi manifestã DHT-ul efectul protector?

Existã, 3 cãi prin care DHT-ul îsi manifestã efectul protector în organism, cãi pe care vom încerca în cele ce urmeazã sã vi le prezentãm în mod succint: a) în primul rând, DHT-ul inhibã în mod direct efectul androgen din tesuturi, pe aceasta bazându-se efectul sãu antagonic la nivelul receptorilor estrogeni, unde forteazã reducerea intensitãtii de receptare a semnalului (comenzii), de producere a estrogenilor.

b) în al doilea rând metabolismul DHT-ului produce blocarea producerii hormonilor estrogeni, în favoarea celor androgeni. Studii recente relevã faptul cã tesuturile pieptului, din zona mamarã, contin DHT, androsteroizi, precum si 5 alpha-androsteron, acesta din urmã având un efect bine determinat datorat faptului cã inhibã formarea estrogenilor.

5- alpha-androsteronul este cel mai activ, cel mai omniprezent si nu în ultimul rând cel mai potent produs dintre cei mai sus mentionati, în opozitie cu androsteronul, care are efectul cel mai limitat.

C) în ultimul rând, DHT-ul actioneazã la nivelul hipotalamusului, provocând reducerea secretiei gonadotropinei. Descrescând secretia de gonadotropinã, în mod automat scade si productia de „materie primã", a hormonilor estrogeni si în spetã a testosteronului si a androsteronului.

Aceastã proprietate a DHT-ului serveste în mod deosebit cu predilectie administrãrii sale pe cale externã, problemã pe care vom încerca s-o lãmurim pe parcurs.

CATE CEVA DESPRE DHT, ESTROGENI SI PROSTATA:

La drept vorbind este foarte putin înteles, chiar am putea spune cã nu este înteles chiar de loc de cãtre imensa majoritate si facem aceastã remarcã fãrã a da dovadã de malitiozitate referitor la relatia dintre prostatã si DHT.

Rezumând faptele, simplificându-le se creazã cliseul potrivit cãruia DHT-ul este principalul factor cauzator al bolilor prostatei, a adenomului de prostatã în spetã care este în final cauzator al cancerului de prostatã.

Acesta ar fi pe scurt procedeul sau mai bine spus calea simplistã de a vedea aceastã stare de fapt existentã.

Situatia realã, este binenteles deosebit de complexã. Trebuie sã se înteleagã bine diferenta dintre urmãtoarele douã concepte: cresterea fireascã, naturalã a glandei prostatã si cresterea nefireascã, anormalã, hipertrofierea prostatei din motive de boalã, cauza find cancerul de prostatã.

Prostata în mod firesc creste în perioada adolescentei, a pubertãtii, când în mod firesc cresc secretiile de hormoni androgeni; în aceastã perioadã prostata ajunge la nivelul maxim de dezvoltare, la maturitate, functionalitate sa fiind deplinã, rãmânând la acest nivel cam pe tot parcursul vietii. În perioada primei tinereti si a vârstei mijlocii, prostata rãmâne la nivelul de dezvoltare acumulat pe perioada adolescentei, rolul ei fiind de a mentine un nivel constant al hormonilor androgeni în organism. Desi dacã productia hormonilor androgeni este limitatã în organism, prostata va actiona în consecintã, diminuându-si rolul. Prin castrare sau prin blocarea enzimei 5-AR, se produce diminuarea sau chiar întreruperea producerii DHT-ului. Târziu la o vârstã înaintatã se produce o crestere patologicã a glandei prostatã. Aceasta este o crestere benignã a glandei, o hipertrofiere cauzatoare a maladiei cunoscute sub numele de prostatitã, maladie în cazul cãreia secretia hormonilor estrogeni si ai celor androgeni sunt conditionate de hipertrofia prostatei.

Studii experimentale au demonstrat corelatia dintre hipertrofia glandei prostatã si producerea hormonilor androgeni.

În mod aparent, hormonii androgeni sunt cauzatori ai hipertrofiei prostatei. Nivelul relativ scãzut al hormonilor estrogeni mentin la cote bine determinate producerea hormonilor androgeni. Un fapt foarte puti cunoscut este acela potrivit cãruia DHT-ul este utilizabil în tratarea afectiunilor prostatei.

În principiu acest fapt se datoreazã reamplasãrii testosteronului în corp, acest fapt având drept urmare reducerea proportionalã a estrogenilor în corp. Dupã cum s-a mai precizat, DHT-ul (dihidrotestosteronul) este un androgen puternic, care, lanseazã semnalul pentru producerea de gonadotropinã. Descresterea gonadotropinei implicã scãderea producerii testosteronului, care conditioneazã la rândul sãu producerea estrogenilor. Rezultã, în ultimã instantã o schimbare la nivel hormonal, o anume proportionalitate, demonstrat fiind faptul cã unui nivel înalt al DHT-ului îi este corespunzãtor un nivel scãzut al estrogenilor, ceea ce în mod cu totul aparent ar denota o scãdere a nivelului BHP-ului (hipertrofia beningnã a prostatei). Aspectul practic a fost brevetat în industria farmaceuticã a U.S.A., unde patentul cu numãrul 5648350, se intituleazã „DIHIDROTESTOSTERONUL ÎN ANDROGENOTROPIE"

CONCLUZII:
Din pãcate, oamenii sunt supusi prejudecãtilor, fapt care determinã sã clasificãm fãrã o judecatã temeinicã lucrurile, în douã categorii sub imperiul subiectivismului, ca fiind bune sau rele. DHT-ul, pe principiul mai sus-mentionat este anatemizat, fiind clasificat a fi un hormon care produce numai necazuri, asemãnãtor efectelor hormonilor estrogeni, care într-adevãr cauzeazã multe necazuri.Tot o prejudecatã este si aceea potrivit cãreia DHT-ul nu ar avea nici un rol în organism, însã, pe parcursul prezentului articol am cãutat sã lãmurim aceastã problemã, dezvãluind nenumãrate valente ale acestui hormon. În mod asemãnãtor produsului farmaceutic PROSCAR, DHT-ul inhibã producerea enzimei 5-AR, intrând în functie de la acest nivel mecanismul reglãrii hormonale, care a fost prezentat în cadrul acestui articol.
  
Informaţii


Articole ProLife


Linkuri

Utilitatea articolului
Acest articol a fost notat de vizitatori cu nota medie .


Scrie un comentariu
Nu aveti posibilitatea de a adauga comentarii! Vă mulţumim

Ultimele link-uri adăugate
shopmania.ro
Piscine Ecologice
Revista LYL
Suplimente Nutritive
Nutrex Research
Muscle Asylum Project
Syntrax Innovations
Anabolic Xtreme
www.gasparinutrition.com
www.maxfitmag.com

ISO 9001
ISO 9001

ProNutrition VitaLife Nature's Best MadMax Nutrend USA Natural Max Performance BSN MuscleTech Jasper Syntrax Gaspari Nutrition
 
promovat si listat in directoarele web
  Medicina Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Smartbuy.ro - preturi si comparatii Addsite:: Magazine online - Sport TRAFIC TRIPUL - Directo Web Promovare Web ClickLink.ro Director Web Romanian Top66 jocuri Director Web Romania Acid Links - director web Adauga site in top online sanatate familie intretinere Cazare Predeal Adevarate.Net Poliamida Director Web AdSmarty Web Design Desene de colorat Bloogle Director Web ClickLink.ro Director web romania dotro.cn Promovat de Red-Web Dot Romania Director Web dYr.ro Reviste eLinks.ro Cel mai cuprinzator director romanesc Fier forjat Informatii in timp real www.realtimeinfo.ro Director web Director Web SEODIR SEO Romania Pagina indexata de motorul de cautare Romanesc  indexsite Director Web Inscrie.com Medicamente LinkPlus Siteuri