Pagina principala  |    Forum  |    Despre Noi  |    Contact  |    MAGAZIN  |    PRODUSE LA PROMOTIE
ro en fr de hu it

<< Septembrie 2017 >>
  Lu. Ma. Mi. Jo. Vi. Sa. Du.
>  0  0  0  0 1 2 3
> 4 5 6 7 8 9 10
> 11 12 13 14 15 16 17
> 18 19 20 21 22 23 24
> 25 26 27 28 29 30  0


NOTIUNI GENERALE DESPRE MUSCULATURA
STRUCTURA SI FIZIOLOGIA MUSCHILOR SCHELETICI

Muschii striati (care pot fi controlati si voluntary) reprezinta aproximativ 40% din greutatea corpului, cei mai bine reprezentati fiind muschii scheletici care, prin insertiile lor osoase, realizeaza deplasarea sau mobilizarea unor segmente sau a intregului organism.

Fiecare fibra musculara striata este o celula lunga sau foarte lunga, cu diametrul cuprins intre 10 si 100 de microni si lungime variabila de la 1 mm la 12 cm. Fibra musculara are o membrane subtire – sarcolema - , putina citoplasma – sarcoplasma- , in care se gasesc numeroase nuclee asezate periferic, miofibrilele si numeroase organe celulare.

Miofibrilele formeaza elemental contractile al fibrei musculare si sunt dispuse parallel cu axul longitudinal al fibrei. Tot la nivelul miofibrilelor se gasesc diferite substante anorganice (ioni de K, Ca, Na, Mg, Cl) care au roluri importante in contractia musculara, precum si substante organice.

Substantele organice sunt de trei categorii: proteine (contractile – actina si miozina), la nivelul carora se realizeaza contractia, gliicogenul si glucoza care reprezinta suportul energetic, precum si ATP – in special sub forma de fosfocreatina, elibereaza energia necesara contractiei. In functie de numarul de miofibrile dintr-o fibra musculara se deosebesc doua categorii de fibre musculare:
- fibre musculare rosii – unde numarul miofibrilelor este mai scazut. Acestea sunt lente, sustin eforturi de durata si au capacitate mare de hipertrofiere.
- fibre musculare albe – cu un numar mai mare de miofibrile. Acestea sunt mai rapide si specifice efortului de forta/viteza si au capacitate mare de hiperplazie

Mentionam faptul nu exista nici un muschi care sa fie alcatuit in totalitate doar intr-o singura categorie de fibre. Fibrele musculare sunt in proportii diferite de la un individ la altul, in functie de particularitatile ereditare si intr-o masura foarte mica datorita tipului de antrenament.

Asa se explica de ce indivizii cu mase musculare aproximativ identice au potentiale diferite la eforturile de forta sau de viteza.

Ca urmare a efortului depus prin antrenament, specific pentru dezvoltarea fortei sau a rezistentei, fibrele albe se pot transforma in fibre rosii. Invers insa nu este posibil, motiv pentru care dezvoltarea musculaturii generale si implicit a fortei este un proces perfectibil in comparatie cu dezvoltarea vitezei, care se manifesta foarte putin.

Sursa: CULTURISM:intretinere si competitie / Marin Chirazi, Petru Ciorba-Iasi, Polirom 2006
  
Informaţii


Articole ProLife


Utilitatea articolului
Acest articol a fost notat de vizitatori cu nota medie .


Scrie un comentariu
Nu aveti posibilitatea de a adauga comentarii! Vă mulţumim

Ultimele link-uri adăugate
shopmania.ro
Piscine Ecologice
Revista LYL
Suplimente Nutritive
Nutrex Research
Muscle Asylum Project
Syntrax Innovations
Anabolic Xtreme
www.gasparinutrition.com
www.maxfitmag.com

ISO 9001
ISO 9001

ProNutrition VitaLife Nature's Best MadMax Nutrend USA Natural Max Performance BSN MuscleTech Jasper Syntrax Gaspari Nutrition
 
promovat si listat in directoarele web
  Medicina Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Smartbuy.ro - preturi si comparatii Addsite:: Magazine online - Sport TRAFIC TRIPUL - Directo Web Promovare Web ClickLink.ro Director Web Romanian Top66 jocuri Director Web Romania Acid Links - director web Adauga site in top online sanatate familie intretinere Cazare Predeal Adevarate.Net Poliamida Director Web AdSmarty Web Design Desene de colorat Bloogle Director Web ClickLink.ro Director web romania dotro.cn Promovat de Red-Web Dot Romania Director Web dYr.ro Reviste eLinks.ro Cel mai cuprinzator director romanesc Fier forjat Informatii in timp real www.realtimeinfo.ro Director web Director Web SEODIR SEO Romania Pagina indexata de motorul de cautare Romanesc  indexsite Director Web Inscrie.com Medicamente LinkPlus Siteuri