Pagina principala  |    Forum  |    Despre Noi  |    Contact  |    MAGAZIN  |    PRODUSE LA PROMOTIE
ro en fr de hu it

<< Septembrie 2017 >>
  Lu. Ma. Mi. Jo. Vi. Sa. Du.
>  0  0  0  0 1 2 3
> 4 5 6 7 8 9 10
> 11 12 13 14 15 16 17
> 18 19 20 21 22 23 24
> 25 26 27 28 29 30  0


CONTRACTIA IZOMETRICA (STATICA)
Prin acest tip de contractie se realizeaza numai cresterea tensiunii interne fara modificarea dimensiunilor muschiului, prin urmare fara a efectua un lucru mecanic.

Contractia izometrica este intalnita in efectuarea unor actiuni precum: gravitatia, tinerea unei greutati intr-o pozitie fixa sau mentinerea pozitiei corpului (deci pentru prevenirea deplasarii), de aceea se mai numeste “contractie statica”.

Pentru ca nu apare fenomenul de deplasare, nu se produce un travaliu sau un lucru mechanic extern, in sens fizic, in sens fiziologic, contractia izometrica are loc cu cheltuieli energetice, fenomen apreciat ca un travaliu, dar intern.

Particularitati fiziologice

Contractia musculara izometrica este insotita de aspecte specifice de natura mecanica, biochimica si mai ales functionala (la nivelul marilor functii ale organismului: respiratie, circulatie, sistem nervos).

Ele trebuie cunoscute bine pentru a putea fi prevenite unele consecinte negative c ear putea aparea ca urmare a utilizarii in exces a acestui tip de contractie. In culturism, contractia izometrica este des intalnita si utilizata in mod inconstient de cele mai multe ori.

Astfel din dorinta dezvoltarii musculaturii intr-un timp cat mai scurt, majoritatea sportivilor efectueaza repetari cu greutati foarte mari, supunand muschiu de cele mai multe ori la un efort izotonic. Multi dintre marii sportivi ai culturismului au suferit interventii la nivelul cordului (printe care si vestitul Arnold Schwarzenegger) sau la nivel vascular.

Spre deosebire de contractia izotonica, unde relaxarea si contractia muschilor constiutuie o “pompa circulatorie”, in contractia izometrica, circulatia sangelui la nivel muscular este obstructionata prin comprimarea vaselor sangvine, mai ales a capilarelor din pricina dilatarii excesive a fibrelor musculare. Aceasta duce la o slaba aprovizionare a muschiului cu oxigen, determinand lucrul in conditii de “datorie de oxigen” care va fi “platita” inediat dupa efort.

Suspendarea de moment a circulatiei sangvine duce si la o eliminare deficitara a catabolitilor (rezultatul reactiilor de la nivelul musculaturii) produsi in exces in timpul contractiei izometrice.

Deficitul de oxigen si acumularea catabolitilor acizi sunt cauzele afluxului crescut de sange, ce apare imediat dupa contractie, insotit de o stimulare metabolica a fibrelor musculare care-si sporesc volumul. Astfel apare fenomenul de hipertrofie a musculaturii.

Hipertrofia fibrelor musculare este unul dintre obiectivele culturismului si reprezinta un stimulant de moment pentru incepatori, deoarece se realizeaza imediat dupa efort.

Cresterea volumului fibrelor musculare ca urmare a contractiilor izometrice are cateva particularitati:
- timpul necesar obtinerii hipertrofiei este mult redus, comparative cu contractia izotonica, ca urmare a duratei mentinerii tensiunii maxime (10-12 secunde fata de cateva milisecunde)

- calitativ, fibra musculara hipertrofiata prin contractii izometrice este mai bogata in sarcoplasma si in special in mioglobina, structura ce se aseamana cu profilul fibrelor tonice care obosesc mai greu si sunt lente.

Aceste fenomene apar atat ca urmare a unei hipoxii musculare, cauzata de suspendarea circulatiei, cat si a unei hipoxii generale, cauzata de blocarea toracelui si intreruperea respiratiei.

Blocarea toracelul

In timpul efortului isometric, subiectul inspira profund aer in plamani dupa care toracele este blocat in inspiratie (apnee), actul respirator fiind suspendat momentan; astfel, imobilizat, toracele serveste ca punct fix extremitatilor angajate in contractia izometrica puternica (de exemplu, mobilizarea unor greutati din diferite pozitii ale corpului).

Blocarea toracelui si indeosebi cresterea presiunii intratoracice are consecinte negative nu numai asupra functiei respiratorii, dar si asupra circulatiei. De aceea se impune prudenta la unele personae, precum femei, copii, batrani, bolnavi cardiovasculari, bolnavi cerebrali, bolnari pulmonari.

Un efort izometric intens mentine o stare de excitatie maxima a celulelor corticale pe toata perioada contractiei (10-12 secunde); deci putem spune ca sunt influentate chiar si celulele nervoase.

Contractiile musculare izometrice pot aparea sub trei forme:
- contractii izometrice scurte, care sunt maximale sau submaximale de scurta durata (doua secunde)
- contractii izometrice mentinute, care realizeaza un “travaliu static continuu”, sunt contractii obositoare
- contractii izometrice intrerupte sunt contractii de durata limitata, separate de pause, creandu-se astfel conditii metabolice favorabile continuarii efortului

Cercetatorii germani Th.Hettinger si E.A. Muller au stabilit in anul 1953 ca gradul cel mai inalt de dezvoltare a fortei se obtine prin folosirea contractiilor izometrice, dar ca acestea sunt insotite de unele aspectemecanice si mai ales functionale ce devin daunatoare (la nivelul marilor functii ale organismului: respiratie, circulatie, sistem nervos), mai ales daca durata efortului isometric depaseste un maxim de 10 secunde.

Cele doua tipuri de contractii se asociaza si se succed in timpul contractiei musculare fiziologice sin u vom intalni niciodata un singur tip de contractie.

Sursa: CULTURISM, intretinere si competitie / Marin Chirazi, Petru Ciorba-Iasi, Polirom 2006
  
Informaţii


Articole ProLife


Utilitatea articolului
Acest articol a fost notat de vizitatori cu nota medie .


Scrie un comentariu
Nu aveti posibilitatea de a adauga comentarii! Vă mulţumim

Ultimele link-uri adăugate
shopmania.ro
Piscine Ecologice
Revista LYL
Suplimente Nutritive
Nutrex Research
Muscle Asylum Project
Syntrax Innovations
Anabolic Xtreme
www.gasparinutrition.com
www.maxfitmag.com

ISO 9001
ISO 9001

ProNutrition VitaLife Nature's Best MadMax Nutrend USA Natural Max Performance BSN MuscleTech Jasper Syntrax Gaspari Nutrition
 
promovat si listat in directoarele web
  Medicina Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Smartbuy.ro - preturi si comparatii Addsite:: Magazine online - Sport TRAFIC TRIPUL - Directo Web Promovare Web ClickLink.ro Director Web Romanian Top66 jocuri Director Web Romania Acid Links - director web Adauga site in top online sanatate familie intretinere Cazare Predeal Adevarate.Net Poliamida Director Web AdSmarty Web Design Desene de colorat Bloogle Director Web ClickLink.ro Director web romania dotro.cn Promovat de Red-Web Dot Romania Director Web dYr.ro Reviste eLinks.ro Cel mai cuprinzator director romanesc Fier forjat Informatii in timp real www.realtimeinfo.ro Director web Director Web SEODIR SEO Romania Pagina indexata de motorul de cautare Romanesc  indexsite Director Web Inscrie.com Medicamente LinkPlus Siteuri