Pagina principala  |    Forum  |    Despre Noi  |    Contact  |    MAGAZIN  |    PRODUSE LA PROMOTIE
ro en fr de hu it

<< Septembrie 2017 >>
  Lu. Ma. Mi. Jo. Vi. Sa. Du.
>  0  0  0  0 1 2 3
> 4 5 6 7 8 9 10
> 11 12 13 14 15 16 17
> 18 19 20 21 22 23 24
> 25 26 27 28 29 30  0


CONTRACTIA AUXOTONICA
Trebuie mentionat ca cele doua forme de contractie (izometrica si izotonica) sunt cazuri de limita extrema, care in conditii naturale (miscare obisnuita) se intalnesc rar in forma pura (cum ar fi contractia predominant izometrica la muschii ce mentin postura); ele apar, de regula combinat.

De exemplu pentru ridicarea unei greutati tinute in mana, la inceput intervine numai o crestere a tonusului muschilor flexori aiantebratului, fara scurtarea lor (faza izometrica). Dupa ce forta dezvoltata de acesti muschi (in functie de tensiunea care se acumuleaza) devine sufficient de mare pentru a echilibra greutatea din palma, muschii incep sa se scurteze, apropiind antebratul de brat, iar tonusul lor nu se mai modifica (faza izotonica). Prin apropierea antebratului de brat se schimba conditiile biomecanice ale parghiei osoase si consecutive se modifica si rezistenta opusa muschiului.

Este vorba aici de scurtarea denumita auxotonica sau scurtarea cu rezistenta variabila (modificarea succesiva sau concomitenta atat a tonusului, cat si a lungimii fibrelor musculare)

In concluzie, miscarea naturala (deplasarea) nu este o contractie pur izotonica, ci o succesiune de faze izometrice, izotonice si auxotonice, care, impreuna, realizeaza tetanosul fiziologic muscular.

Travaliul muscular

Expresia “travaliu muscular” este utilizata pentru a desemna o repetare succesiva a contractiilor sau prelungirea unei contractii sustinute. O contractie izolata sau mentinuta cateva secunde nu constiutuie un travaliu propriu-zis, deoarece nu necesita un effort de durata din partea muschiului.

Din punct de vedere fizic (mecanic) sau fiziologic, specific activitatilor musculare deosebim:
- travaliu extern (travaliul propriu-zis sau lucrul mecanic)
- travaliul intern

Sub raport fizic, muschiul nu efectueaza travaliu decat in cazul in care forta dezvoltata de musculature este superioara unei forte externe. Acest tip de travaliu coresounde formei de contractie musulara izotonica (dinamica) concentrica, care este insotita de scurtarea muschiului si se numeste travaliu dinamic, activ, motor sau pozitiv.

In cazul in care doua forte sunt egale, neexistand deplasare, nu se efectueaza lucru mechanic in sens fizic; cand forta externa este superioara celei musculare, sub acelasi aport fizic, ea este cea care efectueaza travaliul de “franare”, realizat prin concentratii izotonice excentrice. Aceste ultime doua forme de travaliu nu se incadreaza in travaliul propriu-zis (in sens fizic).

Elasticitatea este propriettaea muschiului de a se intinde si comprima sub actiunea un ei forte externe si de a reveni la starea initiala dup ace aceasta a incetat.

Tonusul muscular este o alta proprietate a muschiului si reprezinta o stare de semicontractie a oricarui muschi in repaus.

Aceasta stare de semicontractie are o importanta deosebita pentru organism deoarece:
- contribuie la mentinerea pozitiei statice a corpului
- mentinele oasele in articulatii
- exprima, indirect, straea generala a organismului (oboseala, apatie, voie buna)
- influenteaza expresia fetei, mimica
- contribuie la mentinerea temperaturii constante a corpului

Tonusul muscular este un fenomen care apare imediat dupa efectuarea unui efort muscular (manevrarea greutatilor) si reprezinta un stimulant pentru incepatorii in activitatea in culturism.

Sursa: CULTURISM: intretinere si competitie / Marin Chirazi, Petru Ciorba-Iasi, Polirom 2006
  
Informaţii


Articole ProLife


Utilitatea articolului
Acest articol a fost notat de vizitatori cu nota medie .


Scrie un comentariu
Nu aveti posibilitatea de a adauga comentarii! Vă mulţumim

Ultimele link-uri adăugate
shopmania.ro
Piscine Ecologice
Revista LYL
Suplimente Nutritive
Nutrex Research
Muscle Asylum Project
Syntrax Innovations
Anabolic Xtreme
www.gasparinutrition.com
www.maxfitmag.com

ISO 9001
ISO 9001

ProNutrition VitaLife Nature's Best MadMax Nutrend USA Natural Max Performance BSN MuscleTech Jasper Syntrax Gaspari Nutrition
 
promovat si listat in directoarele web
  Medicina Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Smartbuy.ro - preturi si comparatii Addsite:: Magazine online - Sport TRAFIC TRIPUL - Directo Web Promovare Web ClickLink.ro Director Web Romanian Top66 jocuri Director Web Romania Acid Links - director web Adauga site in top online sanatate familie intretinere Cazare Predeal Adevarate.Net Poliamida Director Web AdSmarty Web Design Desene de colorat Bloogle Director Web ClickLink.ro Director web romania dotro.cn Promovat de Red-Web Dot Romania Director Web dYr.ro Reviste eLinks.ro Cel mai cuprinzator director romanesc Fier forjat Informatii in timp real www.realtimeinfo.ro Director web Director Web SEODIR SEO Romania Pagina indexata de motorul de cautare Romanesc  indexsite Director Web Inscrie.com Medicamente LinkPlus Siteuri