Pagina principala  |    Forum  |    Despre Noi  |    Contact  |    MAGAZIN  |    PRODUSE LA PROMOTIE
ro en fr de hu it

<< Septembrie 2017 >>
  Lu. Ma. Mi. Jo. Vi. Sa. Du.
>  0  0  0  0 1 2 3
> 4 5 6 7 8 9 10
> 11 12 13 14 15 16 17
> 18 19 20 21 22 23 24
> 25 26 27 28 29 30  0


CONCEPTUL DE ADAPTARE A MUSCULATURII
Relatia organism-efort fizic

Pentru a supravietui, organismul, in ansamblul sau si fiecare organ in parte, trebuie sa inregistreze schimburi de substanta si energie cu mediul inconjurator.

De aceea, se spune ca organismul este un sistem biologic deschis. Meidul, ca factor de existenta, provoaca din partea organismului si a organelor sale reactii de adaptare. Asadar, intre organism si mediu se creeaza o interdependenta.

Prosser (1964) a definit adaptarea fiziologica drept „totalitatea proceselor ce permiit mentinerea activitatii fiziologice si supravietuirea cand mediul de viata se modifica sub raportul unuia sau al mai multor factori”, deci de adaptare a acesteia la metodele de lucru cu greutati si la un regim alimentar specific. Nivelul la care a ajuns dezvoltarea musculaturii prin practicarea exercitiilor cu ingreuiere este un fenomen.

EFORTUL FIZIC

Cuvantul „efort” semnifica o incordare voluntra accentuata a unui organ sau a intregului organism pentru realizarea unui randament mai mare decat cel obisnuit; el se refera la mobilizarea fortelor fizice sau intelectuale.

Teoretic, sensul cuvantului „efort” se refera la o stare opusa repausului. In fiziologia efortului, acest cuvant este considerat sinonim cu termenul „travaliu” pentru a denumi lucrul mecanic prestat de individ (munca). Forma metodica (tehnica) de aplicare a efortului fizic este exercitiul fizic care urmareste fie cresterea fortei musculare, fie mobilitatea articulara, fie coordonarea neuromotorie, fie rezistenta locala musculara sau generala sau alte capacitati ale organismului.

Efortul fizic – factor stresant

Efortul fizic reprezinta stimului (excitantul) care functioneaza asupra organismului in vedereaq cresterii capacitatii de adaptare a acestuia la solicitari din ce in ce mai mari.

Pentru ca efortul fizic sa poata declansa reactii de adaptare in organism sunt necesare unele conditii, deoarece nu orice efort declanseaza asemenea reactii. Conditia esentiala este ca acest stimul biologic (efortul) sa intre in categoria factorilor stresanti.

Efortul fizic sportiv poate fi considerat un astfel de factor, deoarece dispune de doua variante:
1. una fizica, rezultat al activitatii musculare intense, neobisnuite fata de conditiile normale („componenta somatica a stresului”);
2. cea de-a doua, la fel de importanta, psihica, emotionala, ca rezultat al conditiilor in care se desfasoara activitatea sportiva (competitii cu mare incarcatura emotionala) si denumita „componenta psihica a stresului”.

Sursa: CULTURISM: intretinere si competitie / Marin Chirazi, Petru Ciorba-Iasi, Polirom 2006
  
Informaţii


Articole ProLife


Utilitatea articolului
Acest articol a fost notat de vizitatori cu nota medie .


Scrie un comentariu
Nu aveti posibilitatea de a adauga comentarii! Vă mulţumim

Ultimele link-uri adăugate
shopmania.ro
Piscine Ecologice
Revista LYL
Suplimente Nutritive
Nutrex Research
Muscle Asylum Project
Syntrax Innovations
Anabolic Xtreme
www.gasparinutrition.com
www.maxfitmag.com

ISO 9001
ISO 9001

ProNutrition VitaLife Nature's Best MadMax Nutrend USA Natural Max Performance BSN MuscleTech Jasper Syntrax Gaspari Nutrition
 
promovat si listat in directoarele web
  Medicina Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Smartbuy.ro - preturi si comparatii Addsite:: Magazine online - Sport TRAFIC TRIPUL - Directo Web Promovare Web ClickLink.ro Director Web Romanian Top66 jocuri Director Web Romania Acid Links - director web Adauga site in top online sanatate familie intretinere Cazare Predeal Adevarate.Net Poliamida Director Web AdSmarty Web Design Desene de colorat Bloogle Director Web ClickLink.ro Director web romania dotro.cn Promovat de Red-Web Dot Romania Director Web dYr.ro Reviste eLinks.ro Cel mai cuprinzator director romanesc Fier forjat Informatii in timp real www.realtimeinfo.ro Director web Director Web SEODIR SEO Romania Pagina indexata de motorul de cautare Romanesc  indexsite Director Web Inscrie.com Medicamente LinkPlus Siteuri