Pagina principala  |    Forum  |    Despre Noi  |    Contact  |    MAGAZIN  |    PRODUSE LA PROMOTIE
ro en fr de hu it

<< Septembrie 2017 >>
  Lu. Ma. Mi. Jo. Vi. Sa. Du.
>  0  0  0  0 1 2 3
> 4 5 6 7 8 9 10
> 11 12 13 14 15 16 17
> 18 19 20 21 22 23 24
> 25 26 27 28 29 30  0


CREATINA
Istoric

Creatina (acid metil-guanidinoacetic) a fost descoperita intr-un extract de carne, in anul 1832, de catre cercetatorul francez Michel Eugene Chevreul. Numele de creatina provine din cuvantul grecesc „kreas”, care inseamna carne. In 1923 s-a constatat ca 95% din totalul creatinei existente in organismul uman se afla in muschii scheletici, iar din aceasta cantitate doar 1/3 se afla in stare libera (restul este fosforilata sub forma de creatinfosfat).

Anul 1926 marcheaza importanta creatinei in modelarea musculaturii sportivilor (articol publicat in The Journal of Biological Chemistry). Creatina intervine in contractiile izometrice ale diverselor grupe musculare, fiind implicata in metabolismul energetic tisular.

Indicatii

Creatina previne oboseala musculara dupa antrenamente extenuante si crampele musculare prin impiedicarea acumularii acidului lactic, amoniacului si a hipoxantinei in muschi; este utilizata pentru imbunatatirea performantelor sportivilor in cazul unor solicitari de mare intensitate.

Necesarul zilnic

In mod normal, necesarul de creatina al organismului provine din dieta (50%), restul fiind sintetizat in organism.

Sinteza

Sinteza creatinei are la baza trei aminoacizi: metionina, glicocol si arginina. Biosinteza creatininei porneste de la glicina si arginina, din care se formeaza guanidinoacetatul si ornitina. Se presupune ca guanidinoacetatul este format la nivelul rinichiului si apoi transferat prin intermediul circulatiei sanguine la ficat. In ficat, grupul metil de la S-adeniozinmetilmetionina este transferat la guanidinoacetat, formandu-se creatina, care apoi este transportata la nivelul muschilor prin intermediul circulatiei sanguine.

La nivelul muschilor, creatina joaca un rol important in energoneza. Creatina este implicata indirect in producerea adenozintrifosfatului (ATP) prin rolul pe care il joaca in sistemul energetic al fosfocreatinei. Astfel, in reactia reversibila catalizata de enzima creatinkinaza, creatina si ATP-ul formeaza fosfocreatina si adenozindifosfatul (ADP). In sustinerea efortului muscular, ATP-ul este o substanta foarte importanta in procesul de generare a energiei necesare pentru contractia eficienta a muschilor.

Rol si importanta

Studiile stiintifice au demonstrat faptul ca utilizarea creatinei ca supliment alimentar are ca efect cresterea masei si a fortei musculare; sustinerea dezvoltarii musculaturii, fara cresterea depozitelor de grasimi din organism; imbunatatirea performantelor in cazul exercitiilor intense de scurta durata; reducerea oboselii prin diminuarea nivelului de acid lactic din muschi.

Nu are efecte nocive asupra organismului.
  
Informaţii


Articole ProLife


Linkuri

Utilitatea articolului
Acest articol a fost notat de vizitatori cu nota medie .


Scrie un comentariu
Nu aveti posibilitatea de a adauga comentarii! Vă mulţumim

Ultimele link-uri adăugate
shopmania.ro
Piscine Ecologice
Revista LYL
Suplimente Nutritive
Nutrex Research
Muscle Asylum Project
Syntrax Innovations
Anabolic Xtreme
www.gasparinutrition.com
www.maxfitmag.com

ISO 9001
ISO 9001

ProNutrition VitaLife Nature's Best MadMax Nutrend USA Natural Max Performance BSN MuscleTech Jasper Syntrax Gaspari Nutrition
 
promovat si listat in directoarele web
  Medicina Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Smartbuy.ro - preturi si comparatii Addsite:: Magazine online - Sport TRAFIC TRIPUL - Directo Web Promovare Web ClickLink.ro Director Web Romanian Top66 jocuri Director Web Romania Acid Links - director web Adauga site in top online sanatate familie intretinere Cazare Predeal Adevarate.Net Poliamida Director Web AdSmarty Web Design Desene de colorat Bloogle Director Web ClickLink.ro Director web romania dotro.cn Promovat de Red-Web Dot Romania Director Web dYr.ro Reviste eLinks.ro Cel mai cuprinzator director romanesc Fier forjat Informatii in timp real www.realtimeinfo.ro Director web Director Web SEODIR SEO Romania Pagina indexata de motorul de cautare Romanesc  indexsite Director Web Inscrie.com Medicamente LinkPlus Siteuri