Pagina principala  |    Forum  |    Despre Noi  |    Contact  |    MAGAZIN  |    PRODUSE LA PROMOTIE
ro en fr de hu it

<< August 2017 >>
  Lu. Ma. Mi. Jo. Vi. Sa. Du.
>  0 1 2 3 4 5 6
> 7 8 9 10 11 12 13
> 14 15 16 17 18 19 20
> 21 22 23 24 25 26 27
> 28 29 30 31  0  0  0


ECHIPAMENTUL IN ANTRENAMENTUL DE CULTURISM SI FITNES
Si in culturism, ca si in alte sporturi, este specific in timpul antrenamentelor un anumit tip de echipament, care depinde de tipul de antrenament si de specificul salii (temperatura, umiditate, tipuri de aparate, etc.). Intr-un mediu cald e indicat sa se poarte haine largi, nu trebuie sa se transpire prea mult daca nu se doreste o pierdere prea mare in greutate. Daca sala este foarte rece, trebuie mentinuta caldura corpului si se pot utiliza mai multe haine; cele care intra in contact direct cu pielea au rolul de a absoarbe transpiratia (la corp, haine din tesaturi de lana sau, in orice caz, din materiale naturale).

Este recomandata evitarea tricourilor din bumbac, deoarece in momentul aparitiei transpiratiei se umezesc, se racesc si se lipesc de corp, dand astfel o stare de disconfort.

Genul de haine pe care le poarta un culturist depinde si de partea corpului care trebuie antrenata. Cand se antreneaza partea de sus a corpului este important ca echipamentul sa fie destul de larg, pentru a-i da posibilitatea de a trece prin toate etapele miscarii. Hainele nu trebuie sa limiteze amploarea miscarii, deoarece aceasta pote duce la accidente, la ruperea tesuturilor musculare. Trebuie sa se controleze corpul fara restrictii.

Echipamentul este foarte important daca se antreneaza partea de jos a corpului. Unii sportivi au tendinta sa poarte echipament foarte strans cand se antreneaza, insa acest lucru poate deranja biomecanica miscarii.

Incaltamintea. Daca se face antrenament de forta, trebuie purtati pantofi de sport cu talpa rigida. La antrenamnetele de rezistenta, cand se alearga, sunt un numar mare de forte balistice ce actioneaza asupra piciorului, de aceea talpa pantofului de sport preia o parte din aceste forte.

In culturism, unde se fac ridicari cu greutati, baza papulcului trebuie sa fie ceva mai rigida sau mai tare, nu prea moale, sa nu se balanseze dintr-o parte in alta, pentru a nu conduce la o accidentare a gleznei. Daca glezna se clatina, miscarea este preluata si de genunchi. Astfel, pot aparea accidente si la genunchi. Daca baza, incheietura gleznelor nu este consolidata, instabilitatea se transmite la genunchi si apoi la spate. Incaltamintea specifica antrenamentului in culturism, in special atunci cand se antreneaza musculatura coapselor, trebuie sa fie mai inalta, sa cuprinda incheietura gleznei.

Centurile pentru culturism.O astfel de curea rigidizeaza partea de jos a spatelui (zona lombara), iar motivul pentru care se foloseste este de a impiedica accidentele si intinderile musculare des intalnite in aceasta zona.

Centura are rolul de a adauga stabilitate la ceea ce numim centrul corpului. Unul dintre lucrurile pe care sportivii trebuie sa-l aiba in vedere este partea lombara a spatelui. Musculatura care-l inconjoara, centreaza si stabilizeaza forta corpului, aici fiind puterea si originea fortei. Cu centura se adauga un plus de stabilitate acelei zone. Centurile se folosesc, in mod special, la repetarile cu greutati mari, la seriile cu greutate de varf (maxima), la excercitiile in care musculatura spatelui are un rol stabilizator. Centura nu se poarta tot antrenamentul sau, cel putin, nu la fel de stransa, pentru ca excesul utilizarii acesteia poate dauna.

Gleznierele. Daca apar probleme (dureri), se pot folosi bandaje la diferite incheieturi, glezniere sau cotiere, dar este mai bine sa se lucreze liber. Se recomanda folosirea acestor echipamente atunci cand sportivii au avut accidentare precedenta sau in scopul prevenirii unor astfel de accidentari. De exemplu, gleznierele sunt folosite pentru a stabiliza articulatia, mai ales in exercitiile in care se ajunge la hiperextensia zonei respective.

Manusile. Multi culturisti se antreneaza folosind manusi speciale. Acestea protejeaza palmele, dar pot conferi si o priza mai buna. Cand se lucreaza zilnic cu greutati mari, poate fi afectat pielea din palme (aparitia bataturilor); Cand aceasta incepe sa doara, va distrage atentia de la antrenament. In acelasi timp, manusile ajuta la manipularea discurilor si a barelor de fier, care pot fi alunecoase, mai ales cand mana este transpirata.

Pentru protectia palmelor in culturism, in afara manuslior, se mai pot utiliza niste aparatori sub forma unor benzi textile (dintr-un material mai dur dar flexibil), care ajuta chiar si la o priza mai buna pe bara. Benzile se fixeaza cu un capat in jurul incheieturii mainii (imediat asupra palmei), iar capatul celalalt inveleste bara ce trebuie apucata de sus, daca priza este in pronatie, si respectiv invers in celalalt caz.

Din punct de vedere al echipamentului, culturismul si fitnesul la aparate sunt doua activitati care nu necesita un echipament special din partea practicantilor, in schimb necesita o aparatura deosebita pentru pregatire. Astfel putem spune ca orice tip de haina, ce nu incomodeaza corpul sau segmentele acestuia in miscare, poate fi utilizata, atata timp cat haina este igienizata si adaptata scopului antrenamentului. In aceasta idee, in culturism, ca si in fitnesul la aparate, antrenamentul poate avea doua directii: de scadere a tesutului adipos sau de mentinere a unui tonus muscular adecvat (fitness), si de evidentiere a musculaturii (prin reducerea grasimilor) ori acumulare a masei musculare cand se tinde spre o eliminare la minimum a lichidelor din organism.

Sursa: „Culturism: intretinere si competitie” - Marin Chirazi, Petru Ciorba, editura Polirom 2006; p.103
  
Informaţii


Articole ProLife


Utilitatea articolului
Acest articol a fost notat de vizitatori cu nota medie .


Scrie un comentariu
Nu aveti posibilitatea de a adauga comentarii! Vă mulţumim

Ultimele link-uri adăugate
shopmania.ro
Piscine Ecologice
Revista LYL
Suplimente Nutritive
Nutrex Research
Muscle Asylum Project
Syntrax Innovations
Anabolic Xtreme
www.gasparinutrition.com
www.maxfitmag.com

ISO 9001
ISO 9001

ProNutrition VitaLife Nature's Best MadMax Nutrend USA Natural Max Performance BSN MuscleTech Jasper Syntrax Gaspari Nutrition
 
promovat si listat in directoarele web
  Medicina Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Smartbuy.ro - preturi si comparatii Addsite:: Magazine online - Sport TRAFIC TRIPUL - Directo Web Promovare Web ClickLink.ro Director Web Romanian Top66 jocuri Director Web Romania Acid Links - director web Adauga site in top online sanatate familie intretinere Cazare Predeal Adevarate.Net Poliamida Director Web AdSmarty Web Design Desene de colorat Bloogle Director Web ClickLink.ro Director web romania dotro.cn Promovat de Red-Web Dot Romania Director Web dYr.ro Reviste eLinks.ro Cel mai cuprinzator director romanesc Fier forjat Informatii in timp real www.realtimeinfo.ro Director web Director Web SEODIR SEO Romania Pagina indexata de motorul de cautare Romanesc  indexsite Director Web Inscrie.com Medicamente LinkPlus Siteuri