Pagina principala  |    Forum  |    Despre Noi  |    Contact  |    MAGAZIN  |    PRODUSE LA PROMOTIE
ro en fr de hu it

<< Septembrie 2017 >>
  Lu. Ma. Mi. Jo. Vi. Sa. Du.
>  0  0  0  0 1 2 3
> 4 5 6 7 8 9 10
> 11 12 13 14 15 16 17
> 18 19 20 21 22 23 24
> 25 26 27 28 29 30  0


TESTOSTERONUL

Testosteronul este unul dintre cei mai importanti hormoni din organismul uman, având un rol foarte important în cresterea masei musculare. Concluzionând cele spuse în prima parte a acestui articol,putem spune referitor la testosteron urmatoarele:

- este un hormon secretat de testicule la barbati si de ovare si glandele suprarenale la femei;
- testosteronul se gaseste în organism sub doua forme:

a) testosteronul legat de alte substante (97- 98% din totalul de testosteron), care nu are rol imediat în cresterea masei musculare.
b) testosteronul liber (2 - 3% din totalul de testosteron), care are rol în cresterea masei musculare.

- secretia de testosteron este stimulata natural prin exercitii fizice si prin alimentatie (socuri alimentare si substante ca: zinc, ZMA, Tribulus, ALC, etc.).
- organismul are o bariera (o limita) pâna la care admite testosteron în sânge. Când cantitatea de testosteron în sânge depaseste aceasta limita (hipersecretie) prin intermediul hipotalamusului este blocata secretia, iar atunci când nivelul testosteronului este sub aceasta limita (hiposecretie) este stimulata secretia.
- surplusul de testosteron în cazul hipersecretiei sau în cazul unui aport extern de testosteron (consum de steroizi) este transformat automat de organism în hormoni estrogeni (hormoni feminini)
- nivelul de testosteron în sânge la barbati este de 800 - 1200 nanograme/dl.sânge, la tinerete, scazând poi în mod natural o data cu înaintarea în vârsta.
- hiposecretia (un nivel scazut de testosteron) se produce pe doua cai: hipogonadismul primar si ipogonadismul secundar.
- rolul testosteronului în organism: factor anabolic si anticatabolic, sustinere a functiei sexuale, factor energizant, etc.
- cauzele hiposecretiei (hipogonadism): vârsta, consumul de steroizi, unele medicamente si diverse boli.
- sunt hormoni feminini;
- la barbati, ei sunt produsi în organism de surplusul de testosteron, vârsta, afectiuni ale ficatului, carenta de zinc, consum de steroizi anabolizanti si unele medicamente, stres, poluare (toxinele din aer, apa si alimente), obezitate, etc.
- excesul de estrogeni în organism: scade nivelul de testosteron liber, deci scade capacitatea de crestere a masei musculare, plus efecte negative ca:
ginecomastie, osteoporoza, afectiuni ale prostatei, îmbatrânirea prematura, obezitate retentia de apa, diverse boli (în special boli de inima), etc.
- scaderea nivelului de estrogeni se realizeaza prin: protectia ficatului

A) TESTOSTERONUL,
B) ESTROGENII:

Exprimând totul într-o singura fraza putem spune:
„Testosteronul este un hormon anabolic si anticatabolic, indispensabil cresterii în masa musculara, dar care într-o cantitate prea mare (peste limita admisa) are efecte inverse (scade capacitatea de crestere în masa musculara) în organism datorita excesului de estrogeni.”
Foarte adesea auzim afirmatii de genul acesta: ”nu poti avea o crestere buna în masa musculara, daca nu folosesti steroizi anabolici”.
Este aceasta afirmatie un mit sau este un adevar?
Într-adevar nu exista crestere în masa musculara fara un nivel ridicat de testosteron. Acest lucru este demonstrat în mod practic de faptul ca odata cu înaintarea în vârsta, când în mod normal scad secretiile de testosteron scade si capacitatea organismului de crestere în masa musculara.
Deci un nivel ridicat de testosteron este o conditie obligatorie pentru cresterea în masa musculara. Dupa cum am vazut organismul consuma testosteron, iar efortul fizic este unul din acesti consumatori. Când nivelul scade, el va fi produs din nou. Dar o serie de factori interni si externi fac ca acest nivel sa fie insuficient în special pentru cei ce vor sa creasca în masa musculara. De aceea pentru cei trecuti de vârsta de 20 de ani si care depun un efort
fizic considerabil se impune folosirea unor stimulente naturale ale testosteronului pentru a avea un nivel ridicat de testosteron, în special de testosteron liber. Daca privim lucrurile din acest punct de vedere, ar spune unii, nu este rau daca folosesc steroizi anabolici, adica testosteron, pentru a completa nivelul de testosteron. Haideti sa admitem ca se face doar o completare din exterior cu testosteron pâna la limita admisa de organism. Dar problema care se pune este urmatoare: cât va fi aceasta
doza de completare?

Pentru aceasta trebuie:
1) sa vedem cât sunt secretiile proprii zilnice si nivelul realizat în sânge;
2) cât testosteron se consuma datorita efortului fizic;
3) care este aportul de estrogeni care diminueaza cantitatea de testosteron liber;
4) care este starea de sanatate a ficatului si capacitatea lui de a metaboliza toxinele.

Tinând cont ca toti acesti factori sunt variabili, trebuie sa facem astfel de analize foarte des, daca nu chiar zilnic. Având în vedere ca analizele sunt foarte scumpe si nu se fac oriunde, practic a stabili cantitatea de testosteron pentru completarea nivelului
necesar este imposibil de realizat, din punct de vedere practic. Ca este întocmai asa, chiar si pentru culturistii profesionisti care folosesc steroizi, o demonstreaza foarte multe cazuri de îmbolnaviri si decese în rândul celor care folosesc steroizi
anabolizanti (care au depasit adesea dozele „admisibile”).
Cei ce nu cunosc acest adevar si folosesc steroizi vor ajunge în urmatoarea situatie: necunoscând nivelul secretiilor proprii de lucru are loc o perioada mai îndelungata, chiar estrogeni sunt foarte grave, nu vorbim doar de testosteron vor stabili o doza de completare daca astfel de „cure” nu se fac tot timpul, se va inestetica conferita de ginecomastie sau neadecvata care de cele mai multe ori îi va duce la produce un hipogonadism primar, adica persoana acumularea de grasime si apa, ci de dereglarile depasirea nivelului admis de organism.
Cantitatea respectiva va avea tot timpul o secretie slaba cu psihice manifestate si prin exces de agresivitate si excedentara se va transforma în estrogeni. Acesti consecintele ce decurg de aici (accelerarea afectiuni ale ficatului, de boli de inima, care nu de estrogeni cuplati cu cei pe care îi introducem în fenomenului de îmbatrânire si declansarea multor putine ori au dus la decese si multe altele.
organism accidental vor intoxica organismul boli).
O astfel de persoana va trebui tot timpul sa În orice caz, câstigul este mult mai mic decât diminuând capacitatea ficatului de neutralizare a consume steroizi pentru a-si mentine masa paguba produsa organismului. Nivelul testosteronului musculara si chiar mai rau nici stimulentele Daca un nivel ridicat de testostron în corp ar fi liber va scadea iar capacitatea corpului de a creste naturale (ZMA, Tribulus, etc) nu vor mai fi în acest singura conditie pentru cresterea în masa în masa va fi mult diminuata. În plus cantitatea caz eficiente. Cei care au ajuns în aceasta situatie musculara, atunci, tinând cont de cantitatea de mare de estrogeni va declansa o serie de fenomene pe buna dreptate spun ca nu exista crestere în steroizi folosita de culturistii de la noi din tara, (în secundare. Dar poate cel mai mare rau pe care masa musculara fara steroizi. Cei ce consuma trecut si astazi) ar însemna ca cel putin în fiecare folosirea steroizilor (aport direct extern de steroizi se pot asemana cu o persoana cazuta într- sala sa fie câtiva culturisti de nivelul celor de la Mr. testosteron) îl produce organismului este o mlastina, care cu cât se zbate mai tare sa iasa Olympia si multi altii de nivelul unor culturisti declansarea hipogonadismului. O cantitate mai afara cu atât se afunda mai mult. profesionisti.
Dar, din pacate suntem la mii de ani mare decât limita admisa de testosteron va Daca, pentru un consumator de steroizi, totul s-ar lumina de aceasta situatie. Acest lucru se declansa automat limita doar la a înceta cresterea în masa musculara datoreaza cel putin unui factor si anume factorului scaderea secretiei dupa un anumit timp, totul ar fi foarte simplu. genetic. proprii. Daca acest Consecintele hipogonadismului si a excesului de Dorian Yates, cunoscutul Mr. Olympia, a stat de vorba cu Dan Duchaine, numit si guru al steroizilor (unul dintre cei mai mari experti la acest capitol, autor al cartii The Underground Steroid Hand book, vânduta în sute de mii de exemplare). Dan Duchaine nu numai ca a prescris cele mai faimoase retete de steroizi, dar le-a si folosit el însusi, fiind culturist. La înaltimea de aproximativ 1,90 metri, niciodata nu a reusit sa treaca de 85 kilograme si în plus a decedat la o vârsta tânara (în jur de 50 de ani). Acesta îi destainuie lui Dorian Yates ca indiferent de câti steroizi ai folosi nu îti poti depasi limitele genetice. Chiar daca unii cred ca prin folosirea steroizilor pot ajunge sa-si depaseasca limitele genetice si sa atinga o dezvoltare ca Ronnie Coleman sau Dorian Yates, acestia se înseala amarnic. Daca testosteronul ar fi singurul lucru anabolic cam asa ar sta treburile. Dar pe lânga acesta mai sunt hormoni anabolici foarte importanti si anume: insulina si hormonul de crestere. S-a constatat ca atunci are loc o crestere buna în masa si forta când cei trei hormoni se afla la o secretie maxima si într-un anumit raport unul fata de altul. Acest raport îl realizeaza cel mai bine organismul. Stimulând numai unul dintre acesti trei hormoni practic producem un dezechilibru, care nu ne va ajuta prea mult în cresterea în masa musculara si forta.
Exista o metoda prin care se produce o secretie maxima a acestor hormoni mentinând un echilibru perfect între ei. Aceasta este metoda socului alimentar. În urma unui soc alimentar organismul uman are un raspuns hormonal maxim. S-a constatat ca în conditiile de supraalimentatie (dieta bogata în carbohidrati si grasimi si relativ moderata în proteine) are loc un raspuns hormonal puternic, care va duce la cresterea foarte buna în masa musculara. Acest raspuns cuprinde toata gama de hormoni anabolici: insulina, testosteron, hormon de crestere, respectiv IGF1. Organismul va raspunde cu proportiile optime din acesti hormoni si rezultatele vor fi mult mai bune, decât atunci când se iau hormoni pe cale artificiala pentru ca niciodata nu se pot lua proportiile corecte din acesti hormoni. Deci, adaugând calorii în dieta va creste anabolismul. Atunci când organismul intra într-un program de dieta restrictiva care se face si în cazul definirii, el va intra într-un raspuns anticatabolic. Acest raspuns anticatabolic va slabi treptat în intensitate pâna se va stinge în favoarea catabolismului, pe parcursul dietei restrictive.
Combinând cele doua situatii: supraalimentatia si dieta restrictiva se va obtine o crestere în masa musculara fara grasime, aceasta - atentie!, chiar daca nu se fac antrenamente cu greutati. Raspunsul hormonal pozitiv, constatat prin teste  clinice, are un maxim în ziua a 14-a, dupa care începe sa scada.
Cresterea în masa musculara este însotita si de o usoara crestere a stratului adipos. În primele zile ale perioadei de supraalimentatie are loc o crestere a depozitelor de glicogen si a cantitatii de grasime (trigliceride) în celule. Acest lucru are loc pentru ca, costurile energetice necesare pentru constructia tesuturilor musculare sunt mai mari decât pentru stocarea grasimilor sub forma de trigliceride în celule sau a carbohidratilor în glicogen. Spre sfârsitul perioadei de 14 zile când celulele sunt volumizate la maximum cu glicogen, aminoacizi, creatina si apa, când ele practic nu mai pot stoca mai multa energie, organismul pe fondul unei secretii endocrine maxime are loc o ultima forma de stocare a energiei numita actina si miosina si sub influenta factorului de crestere IGF1, celule satelit vor începe sa se separe creând noi nuclee.
Aceasta reprezinta o ultima crestere cantitativa a muschilor. Daca vei folosi un anumit tip de antrenament (vom vorbi despre acest lucru într-un numar viitor), vei avea o secretie maxima de hormoni plus celule volumizate la maximum si este foarte
logic sa fie eliberate mai multe nuclee iar cresterea în masa musculara va fi mai evidenta. În faza de dieta restrictiva se va arde grasimea acumulata în faza de crestere în masa musculara, totodata în aceasta faza organismul va fi secatuit
de enzime si hormoni anabolici.
Dupa 14 zile de supraalimentatie organismul va acumula mult mai usor grasime si apa decât masa musculara. De aceea nu se recomanda ca aceasta perioada sa dureze mai mult de 14 zile, maximum 21 zile (pentru cei cu strat adipos foarte mic). Nici faza de restrictie nu se recomanda mai mare de 14 zile, pentru ca dupa 14 zile organismul se adapteaza situatiei si arderea de grasime va fi tot mai grea si totodata va fi însotita de pierderea de masa musculara. Suplimentele te vor ajuta sa-ti realizezi usor dieta în ambele faze si totodata sa obtii raspunsuri maxime hormonale si în plus o volumizare maxima a celulei musculare. Atentia unui culturist trebuie sa se îndrepte înurmatoarele directii:

- un antrenament eficient în ambele faze, despre care vom vorbi într-un numar viitor;
- realizarea unei diete adecvate fiecarei faze, despre care vom vorbi într-un articol urmator;
- un raspuns hormonal adecvat folosind în dieta si suplimente alimentare care sa stimuleze cei trei hormoni: insulina, hormonul de crestere si testosteronul;
- dezintoxicarea ficatului pentru a-l ajuta sa neutralize excesul de estrogeni si totodata sa fie apt pentru a-si exercita si celelalte functii.

Daca aceasta metoda da rezultate bune chiar si fara un antrenament cu greutati, aplicând metodele culturistice de hranire si volumizare a celulei musculare, plus antrenamentele specifice, rezultatele vor fi excelente. Indiferent ce stimulente hormonale am folosi, atâta timp cât nu exista si un raspuns hormonal rezultat în urma unui soc alimentar, nu va exista crestere în masa musculara.
Chiar si cei ce iau steroizi stiu ca, daca vor depasi 1 - 2 saptamâni aceasta cura, vor acumula numai apa si grasime, deci si ei trebuie sa se cupleze cu ciclul hormonal al organismului. Bineînteles toate regulile privind antrenamentul de masa sau
definire ramân valabile, precum si cele privind hranirea si odihna. Cel mai mare câstig al acestei metode este faptul ca se obtine o crestere în masa musculara cu muschi care ramân în timp, fara acumlare de apa si grasime.
Acum putem spune ca se poate creste în masa musculara si fara aport direct de hormoni (steroizi anabolici) si chiar mai mult putem spune ca: baza cresterii masei musculare este raspunsul hormonal propriu pe durata unui ciclu de 14 zile. Acest raspuns hormonal cuprinde trei hormoni: testosteronul, insulina si hormonul de crestere.
Metodele culturiste de antrenament si nutritie au la baza acest adevar. Aceasta este singura cale prin care cresc muschii. Cu cât stiti sa o folositi mai bine, cu atât veti obtine rezultate mai bune si veti ajunge mai repede la limitele genetice pe cale naturala, sanatoasa si eficienta. Ramânând în limitele culturismului natural, veti obtine ceea ce-si doresc foarte multi: MASA, FORTA, FRUMUSETE si SANATATE.

Varianta integrala a acestui articol in format PDF o puteti citi si downloada aici
  
InformaţiiArticole ProLife


Utilitatea articolului
Acest articol a fost notat de vizitatori cu nota medie .


Scrie un comentariu
Nu aveti posibilitatea de a adauga comentarii! Vă mulţumim

Ultimele link-uri adăugate
shopmania.ro
Piscine Ecologice
Revista LYL
Suplimente Nutritive
Nutrex Research
Muscle Asylum Project
Syntrax Innovations
Anabolic Xtreme
www.gasparinutrition.com
www.maxfitmag.com

ISO 9001
ISO 9001

ProNutrition VitaLife Nature's Best MadMax Nutrend USA Natural Max Performance BSN MuscleTech Jasper Syntrax Gaspari Nutrition
 
promovat si listat in directoarele web
  Medicina Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Smartbuy.ro - preturi si comparatii Addsite:: Magazine online - Sport TRAFIC TRIPUL - Directo Web Promovare Web ClickLink.ro Director Web Romanian Top66 jocuri Director Web Romania Acid Links - director web Adauga site in top online sanatate familie intretinere Cazare Predeal Adevarate.Net Poliamida Director Web AdSmarty Web Design Desene de colorat Bloogle Director Web ClickLink.ro Director web romania dotro.cn Promovat de Red-Web Dot Romania Director Web dYr.ro Reviste eLinks.ro Cel mai cuprinzator director romanesc Fier forjat Informatii in timp real www.realtimeinfo.ro Director web Director Web SEODIR SEO Romania Pagina indexata de motorul de cautare Romanesc  indexsite Director Web Inscrie.com Medicamente LinkPlus Siteuri