Pagina principala  |    Forum  |    Despre Noi  |    Contact  |    MAGAZIN  |    PRODUSE LA PROMOTIE
ro en fr de hu it

<< Septembrie 2017 >>
  Lu. Ma. Mi. Jo. Vi. Sa. Du.
>  0  0  0  0 1 2 3
> 4 5 6 7 8 9 10
> 11 12 13 14 15 16 17
> 18 19 20 21 22 23 24
> 25 26 27 28 29 30  0


ENIGME PE CARE NUMAI TIMPUL AR PUTEA SA LE DEZLEGE...

Periodic apar articole referitoare la personalitatea culturistului de top, care a fost Casey Viator, în special în revista Total Fitness, care se constituie într-o veritabilă piatră fundamentală în educarea culturiştilor.
Casey Viator, la vârsta de numai 19 ani a  obţinut titlul de Mr. America, iar cei ce l-au văzut măcar o singură dată în sala de antrenamente, au rămas ca să ne exprimăm mai plastic, fără drept la replică, ţinând cont de forţa sa imensă şi de deosebita capacitate de a-şi organiza antrenamentele, ca de fapt întreaga sa activitate, fiind un model demn de urmat.

A susţinut activităţi competiţionale fiind în vârful ierarhiei culturistice, între anii 70-80.
Anul trecut a împlint frumoasa vârstă de 51 de ani, această vârstă găsindu-l într-o desăvârşită formă fizică: 115 kilograme; înălţime 178 centimetri; iar diametrul bicepsului s-a situat la nivelul de 47 centimetri.

Actualmente trăieşte în localitatea Marietta, din statul american Georgia, ocupaţia sa predilectă fiind aceea de a transmite pe calea internetului, printr-un site propriu sfaturi practicanţilor culturismului, sport pentru care s-a dedicat pe parcursul întregii vieţi.

Pe calea internetului, corespondează cu peste 6000 de fani de pe toate continentele, începând cu însorita Australie, Europa şi continentul nord-american, respectiv U.S.A. şi Canada.
Site-ul său www.caseyviator.com are zilnic peste 700 de vizitatori, fapte care dovedesc că duce o viaţă activă în continuare.

Casey Viator şi-a început antrenamentele în anul 1970, sub directa îndrumare şi supraveghere a unei personalităţi mult disputate, pe care inamicii l-au hulit, iar prietenii l-au idolatrizat. Este vorba de Arthur Jones, figură marcantă a culturismului mondial, care a instituit o nouă filozofie în culturism, prin metodele de antrenament la a căror fundamentare a contribuit, şi mai ales prin aparatura revoluţionară pe care a inventat-o, fiind creatorul Nautilusului, iar programele de culturism elaborate au fost grupate într-un ansamblu, ce poartă pe drept cuvânt denumirea emfatică: hitul Hammer.

Relaţiile dintre Arthur şi Casey Viator, au cunoscut când suişuri, când coborâşuri, ca de altfel majoritatea relaţiilor interumane, caracteristica generală fiind aceea a unei relaţii de tip familial , ca între un tată şi fiul său.

EXPERIMENTUL COLORADO
 
Cheia enigmei ce planează asupra carierei sportive a lui Casey Viator o reprezintă rezultatele de-a dreptul miraculoase ce le-a obţinut în decursul anului 1973, în decursul unui experiment la care a participat în cadrul Universităţii din Colorado, sub conducerea directă a Lui Arthur Jones.

Tema centrală a experimentului a constat în susţinerea prin probe materiale a axiomei potrivit căreia „creşterea ţesuturilor musculare la oameni este direct proporţională cu creşterea nivelului de încărcare al greutăţilor folosite pe timpul antrenamentelor” pe de o parte, iar pe de altă parte „dacă nivelul intensităţii antrenamentelor este suficient de susţinut, atunci forţa şi respectiv dezvoltarea masei musculare, se realizează într-o perioadă scurtă de timp, nedepinzând esenţialmente de numărul de şedinţe de antrenament efectuate...”.

În această ordine de idei mai departe au urmat să fie demonstrate alte evidenţe, printre care amintim faptul că, nivelul dezvoltării, forţei şi masei musculare nu depinde de numărul de antrenamente „dure”, ele  nefiind necesare, ci accentul principal trebuie pus pe seama unei alimentaţii raţionale, complete din punctul de vedere al principiilor nutrive şi în aceeaşi ordine de idei, folosirea steroizilor anabolizanţi în atingerea acestor obiective propuse, este prohibitivă.

Experimentul s-a desfăşurat pe parcursul a 28 de zile, în această perioadă Casey Viator a crescut în greutate cu 28,3 kilogrme de masă musculară, fapt rezultat din creşterea în greutate cu 20,3 kilograme, pe ansamblu, susţinut şi de o pierdere de grăsimi corporale, determinate prin măsurători cu aparate performante, de 8 kilograme.

Programul de antrenament s-a efectuat folosind numai şi numai aparatura Nautilus şi a constat în:
1) întinderea picioarelor;
2) lucrul la aparat pentru coapse şi spate;
3) genoflexiuni duble;
4) îndoirea picioarelor;
5) exerciţii tip Pullover;
6) tracţiuni efectuate până la nivelul gâtului;
7) exerciţii la aparatul duplex pentru dezvoltarea umerilor;
8) vâsliri;
9) exerciţii la aparatul duplex pentru dezvoltarea pectoralilor;
10) exerciţii pentru bicepşi;
11) întinderea tricepsului;
12) împingeri;

Pe parcursul fiecărei şedinţe de antrenament, Casey a efectuat serii compuse din câte zece repetări.
Întreg procesul de antrenament a fost desfăşurat până la epuizarea completă, şi dacă am folosit acest silogism ne vom referi la dubla sa conotaţie în acest context şi anume, faptul că antrenamentele au fost efectuate în întregime din punct de vedere al numărului repetărilor şi seriilor şi totodată s-a mizat pentru creşterea rapidă a masei musculare pe metoda epuizării musculare (eşecului, de la engl. failure=eşec, faliment).

Rămâne în discuţie câte serii de exerciţii (repetări) a efectuat Casey? Nu se specifică nicăieri acest lucru şi dacă luăm în considerare afirmaţia de la acea dată a lui Arthur Jones, indubitabil ar rezulta faptul că puţini performeri ar fi reuşit să ducă până la capăt „odiseea” prin care a trecut sus-numitul culturist de top.

Menţionăm faptul că înainte de a fi supus acestui experiment, Casey Viator nu a desfăşurat nici un fel de pregătire pe parcursul a patru luni datorită faptului că a suferit un accident de muncă, care a avut drept rezultat pierderea unei anumite părţi din degetul unei mâini şi, colac peste pupăză, în urma unei injecţii antitetanos efectuate cu prilejul regretabilului accident amintit, organismul său a avut o reacţie adversă puternică la sus-amintitul vaccin, fapt care, fără a exagera era să-l coste viaţa.

Fără doar şi poate, pe drept cuvânt putem afirma, fără a fi acuzaţi că facem afirmaţii gratuite că, cu prilejul experimentului Colorado, Casey Viator şi-a reconstruit în întregime musculatura.

Cam în aceasta constă în linii mari „enigma” legată de experimentul Colorado.
Totul, dar absolut totul s-a desfăşurat, punct cu punct potrivit concepţiei şi strategiei lui Arthur Jones privitoare la pregătirea culturiştilor în vederera desfăşurării activităţii competiţionale.

Unul dintre scopurile acestui experiment a fost de a demonstra lumii sportive că, un atlet de talia lui Casey, prin programul de antrenament, hrănirea adoptată şi odihnă poate să revină într-o formă sportivă de zile mari.

Programul efectuat a fost foarte încărcat. Timp de 28 zile a efectuat antrenamente foarte dure, ajungând nu numai la figurat, dar şi la propriu la podea  adeseori.

Ca urmare a nefericitului accident al cărei victimă a fost, Casey era slăbit încă înainte de a începe acest experiment, iar la recomandarea lui Arthur Jones a ţinut dietă alimentară, fapt pentru care la începerea experimentului avea 80 de kilograme.

Referitor la dieta alimentară pe care a urmat-o, din relatările lui Casey a rezultat faptul că zilnic servea masa de câte 6-8 ori, consumând  în jurul a 500 grame de proteine, fapt pentru care şi-a suprasolicitat adeseori ficatul. Meniurile au constat cu precădere din proteine, acestea nu au fost restricţionate sub nici un motiv. Carbohidraţii, în schimb au fost oarecum supuşi unui regim diferit, fiind consumaţi în cantităţi apreciate de sportiv, ca medii, în aceeaşi măsură au fost tratate şi lipidele. Din pricina lipidelor nu şi-a creat inutil griji acestea fiind consumate sau „arse” în întregime.

Trebuie să remarcăm fără părtinire faptul că experimentul s-a desfăşurat în prima jumătate a anilor şaptezeci, când nu se făcea atâta analiză a nutrienţilor, cu care ne-am obişnuit în ultimii ani.

Pe perioada experimentului Casey  a dat dovadă chiar şi de excese alimentare, spre exemplificare într-o zi a mâncat trei bucăţi mari de carne la grătar în sânge, fapt pentru care a ajuns la urgenţe ca urmare a unei toxi-infecţii alimentare. Cu alt prilej constatând că nivelul electrolitului din organismul său este scăzut, a consumat aproximativ doi litri de îngheţată, dar acest fapt nu l-a împiedicat ca a doua zi să-şi desfăşoare integral procesul de antrenament.

Consumul steroizilor anabolizanţi a fost categoric interzis pe perioada experimentului, ba mai mult însuşi Casey a recunoscut faptul că pe perioada desfăşurării experimentului, nu de puţine ori a fost supus controalelor diverse care vizau acest lucru, începând cu acţiuni de scotocire a camerei în care locuia şi continuând cu monitorizarea sa.

Un rol important în atingerea acestei performanţe poate fi pus pe rolul factorilor genetici, fapt demonstrat şi prin aceea că tatăl lui Casey la peste 80 de ani efectua diferite munci grele cum ar fi tăierea lemnelor cu fierăstrăul mecanic (cu lanţ  de tip Drujba), dar în acelaşi timp nici antrenamentele n-au fost la îndemâna oricărei domnişoare.

Pe parcursul întregului experiment s-au desfăşurat antrenamente de intensitate sporită (înaltă), care are suficienţi adepţi, dar şi adversari în aceeaşi măsură.
Potrivit părerii unora antrenamentele de acest gen presupun un  antrenament foarte concentrat şi cu încărcătură mare a greutăţilor.

În cazul dat durata antrenamentelor nu a depăşit cu nici un prilej 45 minute, între serii au existat suficiente momente de respiro, iar între două şediinţe de antrenament consecutive a existat suficient timp pentru ca organismul să se refacă în întregime.

Accentul pentru atingerea scopurilor propuse s-a efectuat prin conjugarea a trei factori şi anume: energie, forţă musculară şi concentrare nervoasă.

Fiecare grupă musculară trebuie pregătită în parte pentru antrenamentul de intensitate sporită, deoarece acest sistem de antrenament este foarte solicitant, chiar dacă durata şedinţelor de antrenament este foarte scurtă.

Exprimându-ne plastic putem să spunem că pentru a urma o şedinţă de asemeea factură trebuie să ne comportăm ca o persoană aflată în stare hipnotică, iar pentru a o putea duce la bun sfârşit trebuie să acumulăm suficientă adrenalină în organismul nostru.

Concentrarea trebuie să fie deplină, cum se spune îndeobşte în unele medii, trebuie să vizualizăm întreg procesul de antrenament, iar în acest scop nu trebuie să abdicăm nici de la un obiectiv fixat.

În permanenţă în cadrul eperimentului efectuat greutatea încărcăturii şi numărul de repetări au crescut în mod progresiv, pentru a nu da organismului posibilitatea să se adapteze la un anumit stimul, stresându-l, din punct de vedere benefic, în permanenţă.

Un alt fapt de care trebuie să se ţină cont este acela că, în cadrul unei şedinţe de antrenament nu se pot antrena decât două grupe musculare, una mare şi alta mică, iar lucrul cu aceste două grupe musculare alese trebuie efectuat până la epuizarea lor.

O altă recomandare este aceea potrivit căreia viteza de execuţie trebuie să fie atât de rapidă pe cât se poate, însă nicidecum aceasta nu trebuie exagerată pentru a nu duce la accidentarea sportivului. Avantajul efectuării rapide a exerciţiilor este acela că duce la reducerea ţesutului adipos, fapt pentru care nu mai sunt necesare exerciţiile cu aparate cardio-respiratorii.

Cam în aceasta a constat în linii mari enigma experimentului Colorado, dar adevărul este că pentru a obţine rezultate meritorii a trebuit depus un real efort.

  
InformaţiiArticole ProLife


Utilitatea articolului
Acest articol a fost notat de vizitatori cu nota medie .


Scrie un comentariu
Nu aveti posibilitatea de a adauga comentarii! Vă mulţumim

Ultimele link-uri adăugate
shopmania.ro
Piscine Ecologice
Revista LYL
Suplimente Nutritive
Nutrex Research
Muscle Asylum Project
Syntrax Innovations
Anabolic Xtreme
www.gasparinutrition.com
www.maxfitmag.com

ISO 9001
ISO 9001

ProNutrition VitaLife Nature's Best MadMax Nutrend USA Natural Max Performance BSN MuscleTech Jasper Syntrax Gaspari Nutrition
 
promovat si listat in directoarele web
  Medicina Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Smartbuy.ro - preturi si comparatii Addsite:: Magazine online - Sport TRAFIC TRIPUL - Directo Web Promovare Web ClickLink.ro Director Web Romanian Top66 jocuri Director Web Romania Acid Links - director web Adauga site in top online sanatate familie intretinere Cazare Predeal Adevarate.Net Poliamida Director Web AdSmarty Web Design Desene de colorat Bloogle Director Web ClickLink.ro Director web romania dotro.cn Promovat de Red-Web Dot Romania Director Web dYr.ro Reviste eLinks.ro Cel mai cuprinzator director romanesc Fier forjat Informatii in timp real www.realtimeinfo.ro Director web Director Web SEODIR SEO Romania Pagina indexata de motorul de cautare Romanesc  indexsite Director Web Inscrie.com Medicamente LinkPlus Siteuri